x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CNN: "Seismul a degajat o cantitate uriaşă de energie"

CNN: "Seismul a degajat o cantitate uriaşă de energie"

de Irina Cristea    |    11 Mar 2011   •   09:47

Epicentrul seismului a fost la 373 de kilometri de capitala Japoniei, a anunţat Centrul american de Geofizică. Localnicii din Tokio au simţit însă din plin cutremurul. CNN relatează că mulţi oameni au ieşit pe străzi, majoritatea folosindu-şi telefoanele mobile şi încercând să ia legătura cu rudele şi cu cei dragi. Imagini video filmate în clădirile de birouri arată cum oamenii se agaţă de scaune şi de birouri în timp ce hârtii şi biecte zboară în toate direcţiile.

Când un seism atât de puternic se produce la o adâncime atât de mică se produce o cantitate enormă de energie, au avertizat cei de la centrul american. Cutremurul a provocat întreruperea furnizării energiei electrice în patru milioane de case din Tokio şi în zonele învecinate.

Meteorologul CNN Ivan Cabrera declara că valurile uriaşse provocate de seism se îndreaptă spre coastele altor ţări din regiune dar că unda de şoc ar putea ajunge în zone situate la mare distanţă de epicentru.

Seismul produs astăzi este cel mai puternic dintr-o serie care s-a jucat cu nervii japonezilor preţ de o săptămână. Joi dimineaţa, pe coasta regiunii Honshu a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade Richter. Cu o zi înainte, în aceeaşi zonă s-a produs un seism de 7,2 grade.

Cel mai puternic seism despre care se ştie că s-ar fi produs vreodată în lume este cel din Chile, din 22 mai 1960, având magnitudinea de 9,5 grade.

×
Subiecte în articol: cutremur japonia