x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un student francez a aflat primul de arestarea şefului FMI.

Un student francez a aflat primul de arestarea şefului FMI.

de Sînziana Stancu    |    16 Mai 2011   •   10:53
Un student francez a aflat primul de arestarea şefului FMI.

Dupa ce directorul Fondului Monetar International a fost acuzat oficial de catre autoritatile judiciare americane de tentativa de viol, agresiuni sexuale si sechestrarea unei persoane, in urma scandalului de la hotelul Sofitel din New York, in presa, pe retelele de socializare si, chiar in randurile politicienilor francezi se vorbeste din ce in ce mai mult despre versiunea unui complot international bine coordonat impotriva lui Dominique Strauss-Khan.

Aceasta teorie a cstarnit mai mult interes dupa ce s-a aflat ca un tanar militant al partidului de guvernamant din Franta, UMP (Adunarea pentru Republica) a fost cel care a anuntat prin Twitter, inaintea tuturor, inclusiv a presei, arestarea lui DSK la New York. "Un amic din Statele Unite a fost cel care mi-a spus ca DSK a fost arestat de politie, intr-un hotel din NYC, acum o ora', scrisese pe Twitter studentul Jonathan Pinet. "Nu stiu inca nimic, dar se pare ca el a aflat de la un prieten de-al lui care lucreaza la acel hotel. O sa aflam in curand daca informatia se confirma', continuase Jonathan.

Faptul ca in informatia lui pomenise de prieteni din SUA si ca tanarul este simpatizant al partidului presedintelui francez Nicolas Sarkozy, fata de care DSK se anunta ca fiind singurul adversar redutabil in cursa pentru prezidentialele din 2012, a starnit si mai multe suspiciuni. Site-ul publicatiei franceze Liberation scrie ca Jonathan ar fi fost acuzat chiar de catre un internaut al site-ului Post.fr, care se incurcase in calculele de fus orar, ca ar fi participat la "o actiune minutios orchestrata de catre UMP' impotriva lui DSK. Internautul i-a represat lui Jonathan ca a anuntat arestarea la ora 22:59, ora Frantei, adica dupa 20 de minute de la arestarea sefului FMI pe aeroportul JFK din New York, precum si faptul ca a informat gresit ca arestarea a avut loc la hotel, si nu pe aeroport, precum si faptul ca o anticipase cu 40 de minute fata de momentul cand s-a produs de fapt.

Unii dintre partizanii speculatiilor privind un asa-zis "complot international' impotriva lui DSK l-au acuzat si pe Arnaud Dassier, unul dintre investitorii site-ului liberal Atlantico, ca ar face parte din "conspiratie', pentru ca a retransmis prin Twitter informatii despre polemica starnita de gustul pentru lux al sefului FMI, care fusese vazut urcandu-se intr-un Porche apartinand unuia dintre consilierii lui in probleme de comunicare.

Prins in cursa

Din randul politicienilor, intre cei mai vehementi aparatori ai versiunii ":complotuklui international' s-a remarcat si sefa Partidului Crestin-Democrat, Christine Boutin. "Cred cu adevarat ca i s-a intins o cursa lui Dominique Strauss-Kahn si ca el a picat in ea', a declarat Boutin, adaugand ca o asemenea capcana ar fi putut veni de la oricine, "poate de la FMI, poate de la franceza sau poate de lafranceza'... "O capcana, nu poti sa nu te gandesti si la asa ceva', a spus la randul sau ministrul Cooperari, Henri de Raincourt.

Dar insusi Strauss-Kahn, intr-o convorbire "off' cu publicatia Liberation afirmase, la 28 aprilie, ca are impresia ca i se va intinde la un moment dat o cursa. Scenariul pe care si-l inchipuise atunci si pe care i l-a povestit publicatiei franceze era cam asa :'O femeie pe care el a r fi violat-o intr-o parcare si careia i se promisese o suma de 500.000 sau 1 milion de euro pentru a inventa o asemenea poveste ...'

O apropiata a sefului FMI, Michelle Sabban, vicepresedinta Consiliului regional din Ile-de-France a pus fara frica punctul pe "i', spunand ca este vorba, intr-adevar, despre un "complot international'. Mai mult, a acuzat direct institutia financiara internationala. "FMI este cea care a vrut decapitarea!', a afirmat Sabban, adaugand ca DSK este "cel mai puternic om de pe planeta dupa Obama', presedintele american.

×