x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Conducerea-marionetă din Hong Kong nu iese din cuvântul Chinei. Manifestațiile, interzise pe 1 octombrie

Conducerea-marionetă din Hong Kong nu iese din cuvântul Chinei. Manifestațiile, interzise pe 1 octombrie

28 Sep 2020   •   21:51
Conducerea-marionetă din Hong Kong nu iese din cuvântul Chinei. Manifestațiile, interzise pe 1 octombrie

Autorităţile din Hong Kong au interzis luni unui grup militant pentru democraţie să organizeze o manifestaţie la 1 octombrie, ziua aniversară a fondării Republicii Populare Chineze, informează France Presse.

În China, sărbătoarea este marcată prin celebrări atent regizate, dar în Hong Kong a devenit o zi de proteste faţă de controlul sporit al Beijingului asupra acestui teritoriu semiautonom.

„Poliţia s-a opus manifestaţiei sub pretextul sănătăţii publice, securităţii, protecţiei drepturilor şi libertăţii oamenilor", le-a mărturisit astăzi reporterilor şeful poliţiei, Cheung Chi-wai.

Cererea de autorizare a manifestaţiei a fost depusă de Civil Human Rights Front (CHRF), coaliţia care a organizat anul trecut marile proteste pro-democraţie, pentru a cere eliberarea unui grup de doisprezece locuitori din Hong Kong închişi în China.

Acest grup a încercat să fugă în insula Taiwan cu barca, dar a fost interceptat de garda de coastă chineză, iar membrii săi sunt în detenţie în China.

Poliţia din Hong Kong se va mobiliza pentru 1 octombrie. Cel puţin 3.000 de poliţişti vor fi disponibili în caz de manifestaţie, a declarat pentru AFP o sursă din poliţie care a solicitat anonimatul.

De la începutul anului, manifestaţiile au fost aproape imposibil de organizat în Hong Kong. Poliţia a refuzat toate cererile de autorizare, invocând în special interdicţia oricărei adunări a mai mult de patru persoane în cadrul luptei împotriva coronavirusului.

Din iunie, noua lege de securitate adoptată în Hong Kong permite autorităţilor să-i tragă la răspundere pe cei cu alte opinii decât cele ale Beijingului.

×
Subiecte în articol: hong kong