x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Conflict deschis în Republica Moldova. Corupția afectează relațiile între Maia Sandu și procurorul general

Conflict deschis în Republica Moldova. Corupția afectează relațiile între Maia Sandu și procurorul general

20 Aug 2021   •   14:22
Conflict deschis în Republica Moldova. Corupția afectează relațiile între Maia Sandu și procurorul general
Sursa foto: Hepta

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, este acuzată de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, de politizarea instituției pe care o conduce. Aceasta ar fi vrut deschiderea unor dosare penale pentru mai mulți politicieni din opoziție, scrie site-ul deschide.md.

Șeful statului neagă acuzațiile și i-a transmis procurorului general să investigheze cazurile de corupție. 

Stoianoglo a declarat, într-o conferință de precă, că la ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), din 10 august, au fost chemați conducătorii parchetelor specializate deși Procuratura Generală poate f reprezentată în CSS doar de unul dintre aceștia. În opinia acestuia, scopul ședinței a fost de a acuza instituția de lipsă de eficiență și de inițierea demersurilor pentru demiterea sa.

''Planul a fost transpus în realitate imediat după şedinţa CSS din 10 august, Ministrul Justiţiei prezentând proiectul legii pregătit din timp'', a spus procurorul general.

Tot atunci, Maia Sandu a prezentat o listă cu persoane, unele fiind politicieni din opoziție, pentru care a cerut deschiderea de dosare penale. Printre aceștia sunt Igor Dodon, Zinaida Greceanîi şi Vladimir Voronin.

"Procuratura nu va accepta indicaţii şi nu va acţiona la ordin sau la emoţii. Procuratura nu va deservi nicio forţă, grup de interese sau instituție a puterii. Nu vor fi dosare sau urmăriri penale la comandă. Vom continua să servim doar legea şi interesele cetăţenilor acestui stat", a spus Stoianoglo.

Maia Sandu consideră afirmațiile procurorului general drept iresponsabile și neadevărate.
"La şedinţa CSS din 10 august s-a discutat despre faptul că membrii a două grupări criminale, implicaţi în cazuri mari de corupţie, părăsesc nestingherit ţara, iar Procuratura nu face nimic pentru a-i opri sau pentru a-i readuce în Moldova, ca să fie traşi la răspundere. Nu s-a discutat despre dosare împotriva opoziţiei, aşa cum dezinformează Procurorul General. Înainte să facă declaraţii, domnul Stoianoglo ar fi trebuit să consulte procesul-verbal al acelei şedinţe la care el, apropo, nu a găsit de cuviinţă să se prezinte", spune preşedintele.

Maia Sandu i-a cerut lui Stoianoglo să aplice legea şi să cerceteze cazurile de mare corupţie.
"De fiecare dată, Alexandr Stoianoglo a venit cu justificări pentru lipsa de rezultate. Prin declaraţiile de azi, actualul Procuror General face front comun cu penalii, devenind instrument şi complice în acelaşi timp, şi îşi trădează frica faţă de acţiunile noii guvernări de curăţare a sistemului. Nici domnul Stoianoglo, nici corupţii pe care încearcă să îi protejeze acesta nu vor putea opri cea mai importantă reformă de care are nevoie ţara, curăţarea sistemului judecătoresc şi cel al procuraturii, de influenţa grupărilor corupte", spune președintele.

×