x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Conflict în Orientul Mijlociu. Explozie pe o altă navă comercială în Siria

Conflict în Orientul Mijlociu. Explozie pe o altă navă comercială în Siria

10 Aug 2021   •   16:42
Conflict în Orientul Mijlociu. Explozie pe o altă navă comercială în Siria

O explozie s-a produs, marţi, la bordul unui vas comercial ancorat în Portul Latakia, situat pe litoralul sirian al Mării Mediterane, un incident produs pe fondul tensiunilor dintre Israel şi Iran.

Conform cotidianului The Times of Israel, cel puţin două persoane au fost rănite în urma exploziei care a vizat un vas comercial iranian.

Autorităţile siriene au transmis că mai mulţi angajaţi ai portului care efectuau lucrări de întreţinere la o navă au fost răniţi în explozie şi în incendiul care a urmat, informează agenţia de presă oficială SANA. Amjad Suleiman, directorul Portului Latakia, a declarat că focul a fost stins rapid.

Nava vizată este iraniană, au declarat surse din cadrul site-ului de profil TankerTrakers.com, potrivit cotidianului The Jerusalem Post.

Organizaţia Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a comunicat că incidentul s-a soldat cu victime şi cu daune materiale semnificative, fără a oferi detalii.

Incidentul intervine pe fondul tensiunilor dintre Israel şi Iran, un aliat al Administraţiei Bashar Al-Assad, care se află la putere la Damasc.

Israelul nu a făcut niciun comentariu pe tema incidentului. Armata israeliană efectuează frecvent raiduri aeriene în Siria, vizând obiective iraniene sau transporturi de armament destinate organizaţiei fundamentaliste şiite Hezbollah.

Statele Unite, Israelul şi Marea Britanie au atribuit Iranului atacul cu dronă asupra petrolierului MV Mercer Street, comis pe 30 iulie în Marea Arabiei, în largul Omanului, şi soldat cu moartea unui cetăţean român şi a unui britanic. Israelul, Statele Unite şi Marea Britanie au avertizat că va exista o "ripostă colectivă" faţă de acest atac. Israelul a anunţat că atacul cu dronă asupra petrolierului a fost comis de Gardienii Revoluţiei din Iran. Premierul Naftali Bennett a avertizat că Israelul este pregătit să acţioneze şi unilateral împotriva Iranului ca ripostă la atac. Acesta a fost al doilea atac care a vizat o navă utilizată de compania miliardarului israelian Eyal Ofer. La începutul lunii iulie, nava-cargo CSAV Tyndall, utilizată de Zodiac Maritime, a fost vizată de o explozie în Oceanul Indian.

În ultimul an, Iranul a semnalat mai multe acte de sabotaj pe care le-a atribuit Israelului. La rândul său, Israelul a atribuit Iranului atacuri asupra unor nave în Marea Arabiei şi în Golful Oman. Israelul se opune revenirii Statelor Unite în Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. Guvernul israelian suspectează că Iranul încearcă să se doteze cu arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil.

Mediafax

Mediafax

×
Subiecte în articol: explozie nava siria iran