x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Congresul SUA încearcă să convingă europenii că parteneriatul transatlantic va rezista

Congresul SUA încearcă să convingă europenii că parteneriatul transatlantic va rezista

19 Feb 2019   •   16:11
Congresul SUA încearcă să convingă europenii că parteneriatul transatlantic va rezista

O delegaţie a Camerei Reprezentanţilor din SUA condusă de preşedinta acestui for Nancy Pelosi a încercat marţi să-i liniştească pe partenerii din NATO şi Uniunea Europeană că SUA rămân un partener angajat, într-un moment în care preşedintele Donald Trump pune această relaţie sub semnul întrebării, relatează dpa.

Delegaţia bipartită, care include circa 10% din Congresul SUA, este aici, la Bruxelles, pentru a reafirma "angajamentul nostru pentru alianţa transatlantică, angajamentul nostru faţă de NATO, respectul nostru pentru Uniunea Europeană, capacitatea şi dorinţa noastră de a lucra cu toţii împreună", a spus Pelosi.

Parlamentarii americani au participat la Conferinţa pentru securitate de la Munchen înainte de a se deplasa la Bruxelles pentru convorbiri cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, şefa diplomaţiei UE Federica Mogherini şi premierul belgian Charles Michel.

Întâlnirea cu Juncker, de luni, a atins "multe aspecte a ceea ce numim agenda globală, din care încă credem că UE şi SUA împărtăşesc mult", a declarat purtătorul său de cuvânt Margaritis Schinas. 

"Ştim că viitorul Americii şi al Europei sunt strâns legate", a declarat Elliot Engel, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor. "Ca într-o familie în care sunt suişuri şi coborâşuri şi dezacorduri, dar suntem una şi aceeaşi familie", a adăugat el.

Între timp, congresmanul Gerry Connelly i-a mulţumit preşedintelui rus Vladimir Putin că "ne-a adus pe toţi împreună" pentru a reafirma valorile vestice liberale, subliniind în acelaşi timp angajamentul "deplin, neechivoc" al SUA pentru securitatea colectivă şi aceste valori.

Donald Trump a pus sub semnul întrebării valoarea NATO şi şi-a supărat partenerii europeni cu decizii privind comerţul, diplomaţia şi chestiuni de securitate, printre care o creştere a tarifelor pentru importurile de metale, retragerea SUA din acordul nuclear iranian şi o decizie de a pune capăt acordului cu Rusia privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).

AGERPRES

×