x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Controverse aprinse din cauza canalului strâmtorii Bosfor. Primarul Istanbulului se opune președintelui Erdogan

Controverse aprinse din cauza canalului strâmtorii Bosfor. Primarul Istanbulului se opune președintelui Erdogan

25 Dec 2019   •   19:05
Controverse aprinse din cauza canalului strâmtorii Bosfor. Primarul Istanbulului se opune președintelui Erdogan
Sursa foto: antena3

Primarul Istanbulului Ekrem Imamoglu a criticat proiectul, în valoare de mai multe miliarde de dolari, pentru construirea unui canal care să traverseze Strâmtoarea Bosfor, calificându-l drept "dezastruos" şi îndemnând la o luptă în justiţie pentru a bloca planul intens promovat de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Canalul artificial, cu o lungime de 45 de kilometri şi o lăţime de 400 de metri, a cărui construcţie ar urma să fie finalizată în 2023, a fost gândit pentru a face legătura între Marea Neagră şi Marea Marmara.

Canalul masiv presupune riscuri de infrastructură şi de dezastru natural, a atenţionat Imamoglu, adăugând că el înseamnă şi costuri uriaşe pentru oraş şi pentru plătitorii de taxe.

Istanbulul "îşi va pierde pentru totdeauna resursele de apă de la suprafaţă şi subterane", a spus Imamoglu, citând numeroasele obiecţii ale oamenilor de ştiinţă, printre care posibilitatea pierderii a milioane de metri pătraţi de pădure şi terenuri agricole. Aceasta va însemna şi "prinderea în capcană" a 8 milioane de oameni într-un Istanbul predispus la cutremure, ca pe o insulă, a mai adăugat primarul Istanbulului.

Guvernul turc a anunţat anterior că evaluările privind riscul de cutremur, de tsunami şi climatic au fost finalizate.

Imamoglu i-a îndemnat pe locuitorii oraşului să-şi înainteze plângerile cu privire la canal Ministerului pentru Planificare Urbană, care a aprobat luni raportul de evaluare a proiectului în ceea ce priveşte impactul asupra mediului.

În aceeaşi zi, Biroul lui Imamoglu s-a retras din protocolul ce fusese semnat în 2018 între guvern şi fostul primar al Istanbulului de la Partidul Justiţiei şi Dezvoltării al lui Erdogan.

Preşedintele turc a anunţat deja că procesul de construire a canalului va începe, în pofida obiecţiilor.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: canal bosfor erdogan istanbul imamoglu