x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Controverse la vârful UE privind distribuirea vaccinurilor anti COVID-19

Controverse la vârful UE privind distribuirea vaccinurilor anti COVID-19

02 Feb 2021   •   11:42
Controverse la vârful UE privind distribuirea vaccinurilor anti COVID-19

Decizia Comisiei Europene de a institui un mecanism de control asupa exporturilor de vaccinuri împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2 produse în UE, a stârnit critici aprinse.

''Noi nu am avut în Europa experienţe pozitive cu restricţiile asupra exporturilor. La începutul crizei cauzate de pandemie, unele ţări au luat decizia de neînţeles de a nu exporta material medical. Aceasta a fost corectată de Comisia Europeană. Acum am revenit într-o dezbatere unde, din nou, se face sugestia că nimic nu ar trebui exportat din Uniunea Europeană către ţări non-UE. Nu suntem responsabili doar pentru noi înşine. Aceasta este o pandemie care afectează fiecare om de pe această planetă. Mă opun impresiei date acum de Uniunea Europeană că avem grijă de noi înşine şi că suferinţa altor oameni, în special din ţările mai sărace şi de pe continente mai sărace, nu ne afectează", a spus fostul șef al executivului comunitar, Jean-Claude Juncker.

Hotărârea a fost adoptată săptămâna trecută și este valabilă până la sfârșitul lunii martie, ca urmare a neînțelegerilor cu AstraZeneca asupra producției de vaccinuri anti COVID-19, compani întâminând întârzieri în producerea tratamentului.

Președintele Filipinelor acuză UE

Totodată, și președintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, a declarat că vrea să achiziționeze vaccinuri pentru imunizarea populației împotriva COVID-19 dar aprovizionarea cu acestea este dificilă din cauza blocajului institutit de blocul comunitar. 

"Nu suntem la fel de puternici ca UE. Avem bani, suntem pregătiţi dar trebuie să așteptăm. Uniunea Europeană a luat ostatică AstraZeneca", a declarat acesta, guvernul de la Manila fiind acuzat că a rămas în urmă cu campania de vaccinare.

Prin decizia Comisiei Europene, statele membre pot refuza exporturile în cazul în are consideră că un producător nu și-a îndeplinit angajamentele de furnizare a vaccinurilor pentru Uniune.

Și OMS a criticat hotărârea, acuzând UE de naționalism. 

Însă Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, în cele din urmă, că Filipinele va primi 44 de milioane de doze de vaccin anti COVID-19 prin mecanismul COVAX, înființat pentru distribuția echitabilă a tratamentului. Din acestea, 9,2 milioane vor fi livrate în prima jumătate a anului.

Totuși, executivul de la Manila a încheiat contracte pentru achiziție și cu firme private.
î



 

×
Subiecte în articol: vaccin ue