x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord a reconstruit centrul pentru lansarea rachetelor, cu riscul de a-l "dezamăgi" pe Trump

Coreea de Nord a reconstruit centrul pentru lansarea rachetelor, cu riscul de a-l "dezamăgi" pe Trump

07 Mar 2019   •   20:05
Coreea de Nord a reconstruit centrul pentru lansarea rachetelor, cu riscul de a-l "dezamăgi" pe Trump

Coreea de Nord a finalizat reconstruirea centrului de lansare a rachetelor pe care începuse să-l demonteze, potrivit unor experţi americani, cu riscul unei creşteri a tensiunilor cu SUA după eşecul summitului între Donald Trump şi Kim Jong Un, informează AFP.

Bazându-se pe noi imagini luate miercuri prin satelit, două think tank-uri din Washington, Center for Strategic and International Studies (CSIS) şi 38 North, au afirmat joi că centrul de la Sohae (sau Tongchang-ri) a "revenit la statutul său operaţional normal".

În ajun, pe baza imaginilor luate la începutul lunii martie, ele informaseră despre debutul reconstruirii, începută chiar înainte sau după summitul din Vietnam, unde preşedintele SUA şi liderul Coreei de Nord eşuaseră la sfârşitul lunii februarie să încheie un acord, măcar parţial, cu privire la dezarmarea nucleară nord-coreeană.

Miliardarul septuagenar de la Casa Albă avertizase miercuri că ar fi "foarte, foarte dezamăgit" de tânărul lider de la Phenian dacă aceste informaţii se vor confirma.

Acest avertisment a fost reiterat joi dimineaţă de consilierul său pentru securitate naţională, John Bolton." Ar fi foarte, foarte dezamăgitor dacă ei pornesc în această direcţie", a spus el pentru canalul Fox News înaintea noilor dezvăluiri. "Noi vom studia situaţia cu atenţie", "noi vom privi foarte bine la ceea ce ei fac", a adăugat Bolton, precizând că este prea devreme pentru a trage concluzii definitive.

Potrivit analizei făcute de 38 North, reconstruirea acestor instalaţii, care cuprind o rampă de lansare şi un centru de testare a motoarele pentru rachete, a continuat "într-un ritm rapid".

Aceasta "demonstrează că Coreea de Nord poate rapid şi fără să ezite prea mult să facă reversibile toate acţiunile luate pentru destructurarea programului său de arme de distrugere în masă", estimează CSIS. "Este o provocare pentru obiectivul american de denuclearizare definitivă, ireversibilă şi verificabilă", susţin experţii săi.

Potrivit CSIS, "acţiunile Coreei de Nord reprezintă un afront faţă de strategia diplomatică a preşedintelui american şi reflectă reacţia nord-coreeană după refuzul lui Trump de a ridica sancţiunile economice în cursul întrevederii de la Hanoi".

Dacă Phenianul nu a făcut publice activităţile sale de la Sohae, regimul nord-coreean a denunţat -prin intermediul agenţiei sale de presă KCNA- manevrele militare comune în curs de desfăşurare între Coreea de Sud şi SUA, reduse net totuşi de când Donald Trump a decis să pună capăt exerciţiilor de mare amploare pentru a favoriza încălzirea relaţiilor cu Coreea de Nord.

Relaţiile între Washington şi Phenian, care cunoscuseră o ameliorare spectaculoasă anul trecut după luni de ameninţări cu arma nucleară şi insulte schimbate între Donald Trump şi Kim Jong Un, riscă aşadar să se degradeze rapid, potrivit AFP.

Conform directorului 38 North, Joel Wit, "multe depind de reacţia americană", dar "pericolul este de a vedea cercul vicios angajându-se, fiecare tabără luând decizii care subminează procesul început'' în primăvara trecută. El şi-a exprimat temerea în special în legătură cu un viitor test al unui motor de rachetă de către nord-coreeni, pentru a face să crească presiunea.

Deşi cei doi lideri, care îşi afişează "alchimia" de la primul lor summit, istoric, din iunie la Singapore, au dat impresia că se despart ca buni prieteni în Vietnam, nici o nouă întâlnire între negociatorii lor nu a fost stabilită.

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo declarase luni că "speră" să poată "trimite la Phenian o echipă în săptămânile următoare" pentru a relua discuţiile, recunoscând totodată că nu a obţinut "niciun angajament cu privire la acest subiect".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: coreea de nord rachete trump