x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord critică Japonia în diferendul acesteia cu Coreea de Sud

Coreea de Nord critică Japonia în diferendul acesteia cu Coreea de Sud

20 Iul 2019   •   13:30
Coreea de Nord critică Japonia în diferendul acesteia cu Coreea de Sud

Coreea de Nord a criticat ferm Japonia vineri după înăsprirea condiţiilor pentru unele exporturi către Coreea de Sud pe fondul unei vechi dispute diplomatice, acuzând Tokio că fragilizează pacea în peninsula coreeană, transmite AFP.

Japonia "încearcă să distrugă avansul spre pace în peninsula coreeană exercitând presiune asupra Coreii de Sud prin aceste restricţii", a declarat vineri agenţia oficială nord-coreeană KCNA, numind Japonia "inamicul jurat".

Aceste restricţii, introduse la începutul lunii iulie, se referă la produse chimice esenţiale pentru fabricarea de cipuri şi ecrane de smartphone folosite de giganţi ai tehnologiei din Coreea de Sud, precum Samsung. Ele provoacă îngrijorare cu privire la posibilitatea unei creşteri a preţurilor pentru consumatori.

Aceste măsuri decurg dintr-o veche dispută legată de munca forţată la care au fost supuşi coreenii de colonizatorul japonez în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, reînviată recent de o decizie judecătorească sud-coreeană percepută ca un afront de Tokyo.

"Daunele umane, fizice şi emoţionale cauzate poporului coreean (în perioada colonială) nu ar putea fi compensate chiar dacă întregul popor japonez s-ar sacrifica", a adăugat KCNA, preluată de AFP.

Mai devreme în cursul zilei, un septuagenar sud-coreean al cărui socru a fost victimă a muncii forţate în perioada ocupaţiei japoneze în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial şi-a dat foc vineri în maşina sa în faţa ambasadei Japoniei la Seul, explicându-şi gestul prin sentimentele sale negative faţă de Japonia.

În acest proces, preşedintele american Donald Trump s-a declarat gata să ajute la soluţionarea disputei diplomatice şi comerciale dintre Coreea de Sud şi Japonia. ''Dacă au nevoie de mine, sunt aici'', a declarat el.

Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, a susţinut întotdeauna dialogul cu Nordul, deşi Phenianul îşi avertizează în mod regulat vecinul din sud să nu "intervină" în negocierile sale cu Washingtonul privind programul nuclear.

AGERPRES

×