x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord sare și la gâtul chinezilor

Coreea de Nord sare și la gâtul chinezilor

de Şerban Mihăilă    |    05 Mai 2017   •   17:08
Coreea de Nord sare și la gâtul chinezilor
Sursa foto: AP

Într-o reacție fără precedent, Coreea de Nord a criticat direct China, cel mai important partener comercial al Phenianului și, până mai ieri, principalul susținător al dictatorului Kim Jong-un în arena diplomatică internațională. Agenția oficială de știri nord-coreeană KCNA a scris că „remarcile nesăbuite” ale chinezilor la adresa programului nuclear al Coreei de Nord testează răbdarea Phenianului și ar putea avea consecințe „grave”.

„O serie de remarci absurde și nesăbuite pot fi auzite acum în China, în fiecare zi, doar pentru a tensiona și mai mult actuala situație proastă” din regiune, a scris KCNA, miercuri, într-un comentariu neașteptat de acid la adresa marelui aliat și protector al Phenianului. Articolul citează analize ale mass-media de stat din China, acuzate de KCNA că ar fi mutat vina deteriorării relațiilor bilaterale pe autoritățile nord-coreene și, în același timp, „ar fi oferit scuze jenante pentru josnicia de a dansa după cum cântă SUA”, scrie AP, oferind extrase din comentariul agenției controlate de liderul Kim Jong-un. „China nu ar mai trebui să testeze limitele răbdării RPDC”, a transmis KCNA, referindu-se la denumirea oficială a țării, Republica Populară Democrată Coreeană. „China ar fi făcut mai bine să reflecteze asupra gravelor consecințe generate de actul său nesăbuit, acela de a doborî stâlpul relațiilor dintre RPDC și China”, a precizat KCNA, citată de AP. Articolul difuzat de agenția oficială de presă a Phenianului nu este atribuit niciunei oficialități sau structuri guvernamentale. Criticile directe ale regimului nord-coreean la adresa Beijingului sunt neobișnuite. Până acum, aceste critici s-au rezumat la utilizarea formulei „o țară vecină”, atunci când s-a făcut referire la China. Primele fisuri în relațiile bilaterale au apărut în luna ianuarie, atunci când Beijingul a anulat pentru prima dată importurile sale de cărbune nord-coreean, aliniându-se astfel la sancțiunile impuse de ONU, într-o aparentă schimbare a atitudinii față de regimul de la Phenian. Presată de noua administrație de la Casa Albă să utilizeze influența de care dispune asupra tradiționalului său aliat, China a solicitat apoi de câteva ori Coreei de Nord să pună capăt activităților nucleare și balistice intense din ultimele luni.

 

China amenință cu ruperea tratatului de neagresiune

Reacția incendiară a KCNA a primit un răspuns imediat din partea Beijingului. Cotidianul „The Global Times”, principala publicație de politică externă a Partidului Comunist din China, a avertizat, ieri, că acțiunile Coreei de Nord pun în pericol tratatul de neagresiune încheiat de cele două părți în 1961. Ziarul a cerut regimului condus de Kim Jong-un să pună capăt testelor sale nuclere. „China nu va permite ca regiunea sa nord-estică să fie contaminată de activitățile nucleare ale Coreei de Nord”, se scrie într-un editorial publicat de „The Global Times”, citat de AP. În utimele zile, același cotidian avertizase că Beijingul poate riposta la „orice încălcare a liniei roșii” și, dacă testele continuă, ar putea impune Phenianului și embargoul pe petrol. Potrivit comentariului difuzat miercuri de KCNA, autoritățile de la Beijing sunt cele care „au încălcat linia roșie”. Publicația „Cotidianul Poporului”, cel mai important ziar din China, scria, la sfârșitul săptămânii trecute, că ambițiile nucleare ale Coreei de Nord „pun atât această țară, cât și întreaga regiune într-un pericol teribil”.

 

 

China nu ar mai trebui să testeze limitele răbdării RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană)” agenția oficială de știri nord-coreeană KCNA

×
Subiecte în articol: China coreea de nord