x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Sud intră în grupul de elită al producătorilor globali de avioane de luptă supersonice

Coreea de Sud intră în grupul de elită al producătorilor globali de avioane de luptă supersonice

10 Apr 2021   •   21:00
Coreea de Sud intră în grupul de elită al producătorilor globali de avioane de luptă supersonice
Sursa foto: Sursa: Hepta

Coreea de Sud a prezentat un avion de luptă supersonic, intrând astfel în clubul exclusiv de producători de aparate de zbor militare, pregătindu-se pentru un program de 5,2 miliarde de dolari care să crească exporturile și să genereze noi locuri de muncă, anunță CNN.

Odată operațional, avionul KF-21 va fi înarmat cu rachete aeriene și terestre, eventual și cu rachete de croazieră lansate din aer.

Avionul bimotor vor fi fabricat în versiuni cu un singur loc și cu două locuri.

„A început o nouă eră în apărare, o etapă istorică în dezvoltarea industriei aviatice [sud-coreene]”, a declarat președintele Moon Jae-in la lansarea KF-21, la uzina de producție din Sacheon, provincia Gyeongsang de Sud.

Avionul este poreclit Boramae, sau „tânăr șoim instruit pentru vânătoare”.

Moon a spus că, după finalizarea testelor, producția de masă a KF-21 va începe cu un obiectiv de 40 de avioane lansate până în 2028 și 120 până în 2032.

„Când începe producția de masă la scară completă, vor fi create 100.000 de noi locuri de muncă și vom avea o valoare adăugată de 5,9 trilioane de woni coreeni (5,2 miliarde de dolari). Efectul va fi mult mai mare dacă vor fi exportate”, a spus Moon.

Coreea de Sud urmează să producă șase prototipuri KF-21 pentru testare și dezvoltare, primele trei urmând să fie finalizate până la sfârșitul acestui an și următoarele trei în prima jumătate a anului 2022, potrivit Administrației Programului de Achiziție a Apărării (DAPA) din țară. .

În timp ce doar 65% din KF-21 este de origine sud-coreeană, lansarea sa marchează o realizare semnificativă pentru o țară care nu are o istorie în producția de aeronave.

„Atunci când testele finale vor fi finalizate în viitor, Coreea de Sud va deveni a opta țară din lume care a dezvoltat un aparat de luptă supersonic avansat”, se spune într-o declarație guvernamentală.

Respectivele țări sunt Statele Unite, Rusia, China, Japonia, Franța, Suedia și un consorțiu european format din Regatul Unit, Germania, Italia și Spania.

Dintre acestea, doar Statele Unite și China au produs avioane de vânătoare de generația a cincea fabricate pe plan intern - avioane care dispun de tehnologii stealth, capacități de blocare a radarelor și avionică avansată, pentru a oferi piloților o imagine completă în timp real a operațiunii lor, conform unui organism NATO.

DAPA numește KF-21 un avion de luptă de generația 4,5, pentru că îi lipsesc anumite elemente, dar analiștii spun că ar putea să zboare mai sus și mai repede decât cel mai nou avion de luptă de generația a cincea din SUA, F-35.

KF-21 este un proiect comun între Coreea de Sud și Indonezia, în care Seul deține 80% din acțiuni iar Jakarta 20%. Coreea de Sud declară că Indonezia este în urmă în ceea ce privește plățile pentru proiect, dar negocierile continuă, iar ministrul Apărării din Jakarta a fost prezent la lansarea de vineri.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: coreea de sud avioane supersonice