x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coronacriza: Italia și Spania blochează luarea unei decizii la summitul UE

Coronacriza: Italia și Spania blochează luarea unei decizii la summitul UE

26 Mar 2020   •   23:23
Coronacriza: Italia și Spania blochează luarea unei decizii la summitul UE

Italia şi Spania au blocat luarea unei decizii la summitul Consiliului European aflat în curs, cele două ţări cerând Uniunii Europene un plan financiar solid în contextul crizei generate de pandemia coronavirusului, afirmă surse politice.

Premierii din Italia şi Spania, Giuseppe Conte şi Pedro Sanchez, au anunţat în cursul summitului UE, desfăşurat prin videoconferinţă, că se opun măsurilor financiare propuse de Charles Michel, preşedintele Consiliului European, considerându-le "insuficiente", afirmă surse politice de la Roma citate de agenţia de presă AGI.

Liderii din Italia şi Spania au cerut Uniunii Europene o reacţie "puternică şi adecvată", în cel mult zece zile, pentru atenuarea gravelor efecte economice ale pandemiei de coronavirus.

Italia vrea ca Uniunea Europeană să se doteze cu "instrumente financiare noi şi adapate realităţii", precizează sursele citate.

"Dacă cineva se gândeşte la mecanisme de protecţie personalizate elaborate în trecut, atunci vă spun clar: nu vă deranjaţi, le puteţi ţine, Italia nu are nevoie de aşa ceva", le-a spus Giuseppe Conte celorlalţi lideri europeni, conform cotidianului La Repubblica. "Nu se gândeşte nimeni la mutualizarea datoriilor suverane. Fiecare stat răspunde pentru propriile datorii şi va continua să răspundă", a argumentat premierul Italiei.

Bruxellesul a propus emiterea de obligaţiuni speciale (supranumite "coronabonduri"), pentru ajutarea ţărilor UE afectate puternic din punct de vedere economic şi financiar de restricţiile impuse pentru încetinirea pandemiei de coronavirus. De asemenea, ar urma să fie utilizat Mecanismul European de Stabilitate, dar există disensiuni referitoare la modul utilizării acestor instrumente.

Italia şi Spania, susţinute şi de Franţa, pledează pentru noi instrumente de asistenţă financiară, argumentând că actuala criză este diferită de cea provocată de datoriile suverane.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: coronavirus UE