x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum crede Obama că Twitter poate salva America de la faliment

Cum crede Obama că Twitter poate salva America de la faliment

de Dan Radu    |    Anca Aldea    |    29 Iul 2011   •   15:34
Cum crede Obama că Twitter poate salva America de la faliment

Presedintele SUA, Barack Obama a somat, azi, atat democratii cat si republicanii din Senat si Casa Reprezentantilor sa voteze ridicarea plafonului datoriei publice a Americii pentru a se evita intrarea in incapacitate de plata.

Acest lucru se va intampla pe 2 august, in cazul in care nu se gaseste o solutie, SUA urmand sa fie retrogradata de agentiile de rating.

"Exista crize pe care nu le putem evita. Exista tornade, uragane, cutremure, atacuri teroriste. Dar aceasta este o criza pe care o putem evita. A ridica plafonul datoriei publice nu inseamna ca vom cheltui mai mult, inseamna doar ca ne vom putea plati datoriile pentru a evita intrarea in faliment', a spus Obama, care a indemnat si cetatenii de rand ai Americii sa puna presiune pe politicieni.

"Aceasta criza ii priveste pe toti cetatenii americani, asa ca ii invit sa puna presiune asupra factorilor de decizie. Sunati, dati un mail, dati un twitt, puneti presiune pe Washington. Timpul disputelor intre partide a trecut. Timpul de a face un compromis pentru binele cetatenilor americani a sosit', a spus Obama.

SUA au atins in luna mai plafonul maxim prevazut de lege al datoriei publice, adica 14,3 mii de miliarde de dolari. SUA trebuie sa imprumute 125 de miliarde de dolari in fiecare luna pentru a face fata cheltuielilor bugetare.

O solutie ar fi ridicarea plafonului maxim al datoriei publice, insa republicanii conservatori nu sunt de acord cu acest lucru, cerand in schimb ca SUA sa opereze taieri bugetare drastice.

Joi seara, liderul republican John Boehner a incercat sa treaca o lege prin care pragul maxim al datoriei publice sa fie marit, masura dublata de taieri bugetare. Legea nu a putut primit insa cele 216 voturi necesare, nefiind pe placul republicanii conservatori.

Obama a avertizat in discursul de azi ca nu mai este timp de tergiversari.

"Urgentez atat democratii, cat si republicanii sa gaseasca un numitor comun. Nu este un subiect unde sa ne putem permite amanari. Solutii exista, dar nu mai este timp. Daca nu cadem la un acord pana pe 2 august, ratingul de credit al SUA va fi retrogradat, ceea ce inseamna taxe mai mari pentru toata lumea', a spus Obama.

Alocutiunea pesedintelui Barack Obama (Rador)
"Vreau sa vorbesc despre eforturile continue si din ce in ce mai urgente de a evita intrarea in incapacitate de plata si de reducere a deficitului. In acest moment, Camera Reprezentantilor incearca, inca, sa adopte o lege, pe care majoritatea republicanilor si democratilor din Senat au anuntat deja ca nu o vor vota. Este un plan care ne va obliga sa traim din nou aceasta criza, in doar cateva luni, tinand economia captiva in politicile Washingtonului, inca o data. Cu alte cuvinte, nu rezolva problema si nu are nicio sansa sa devina lege. Ceea ce este clar acum este ca orice solutie de a evita neindeplinirea obligatiilor financiare trebuie sa aiba sprijinul ambelor partide, care au fost trimise aici ca sa reprezinte poporul american, si nu doar o singura factiune. Va trebui sa aiba atat sprijinul camerei Reprezentantilor, cat si al Senatului. Si exista numeroase cai de a rezolva aceasta problema. Senatorul democrat Reed a introdus in Senat un plan ce contine reduceri cu care ambele partide au fost de acord. Senatorul republican McConnel a oferit o solutie

care ne-ar ajuta sa trecem prin asta. Exista numeroase modificari pe care le putem face la oricare dintre aceste planuri, pentru a determina adoptarea acestora de Camera si de Senat si care mi-ar permite mie sa le semnez. Si astazi, indemn democratii si republicanii din Senat sa gaseasca un numitor comun asupra unui plan pentru care pot obtine sprijin de la ambele partide, in Cmera Reprezentantilor, un plan pe care sa il pot promulga pana marti. Tineti minte: aceasta nu este o situatie in care cele doua partide se afla la kilometri distanta, ci ele sunt in mare parte de acord asupra nivelului de reducere responsabila a cheltuielilor, ca un prim pas catre scaderea deficitului. Suntem de acord in ceea ce priveste un proces in care pasul urmator este dezbaterea asupra reformei taxelor, in lunile urmatoare. Si sunt pregatit si deschis pentru aceasta dezbatere. Daca avem nevoie sa implementam un fel de mecanism de constrangere care sa ne faca pe toti responsabili pentru aceste reforme, voi sustine si acest lucru, daca este facut intr-un mod inteligent si echilibrat. Asadar, exista numeroase cai de a iesi din aceasta criza. dar nu prea mai avem timp. Trebuie sa ajungem la un compromis pana marti, astfel incat tara noastra sa isi poata achita la timp indatoririle, care includ cecuri lunare pentru asigurari sociale, ajutoare pentru veterani si contractele guvernamentale pe care le-am semnat cu mii de investitori. Daca nu facem asta, daca nu ajungem la un acord, tara noastra si-ar putea pierde ratingul AAA, nu din cauza ca nu avem

capacitatea de a ne plati datoriile - o avem - ci pentru ca nu avem un sistem politic de nivel AAA care sa se potriveasca ratingului nostru triplu A. Si sa nu se inteleaga gresit, pentru cei care spun ca se opun maririi taxelor pentru anumite categorii, un rating mai mic ar avea ca rezultat cresterea taxelor pentru oricine, in forma unor dobanzi mai mari la creditele ipotecare, la imprumuturile pentru autoturisme, la cardurile de credit si acest lucru este impardonabil. Sunt multe crize in lume pe care nu le putem preconiza sau evita intotdeauna: uragane, cutremure, tornade, atacuri teroriste. Aceasta nu este una dintre acele crize. Puterea de a o rezolva se afla in mainile noastre. Si, intr-o zi cand ni se aminteste cat de fragila este deja economia, aceasta este o povara pe care o putem ridica noi insine. Putem sa-i punem capat cu un simplu vot, un vot pe care democratii si republicanii l-au adoptat de decenii, un vot pe care liderii din Congres l-au adoptat de decenii. Nu este un vot ce permite Congresului sa cheltuiasca mai multi bani. Cresterea plafonului de indatorare ofera, pur si simplu, tarii noastre, capacitatea de a achita indatoriile pe care Congresul le-a aprobat deja, vreau sa subliniez asta. Plafonul de indatorare nu se refera la cati bani putem cheltui in plus, ci ne autorizeaza sa platim obligatiile pe care le-am aprobat deja. Luni seara le-am cerut americanilor sa isi faca vocile auzite in aceasta dezbatere, iar raspunsul a fost covarsitor. Asa ca, va rog, continuati. Daca vreti sa vedeti un compromis al celor doua partide, o lege care sa treaca de ambele camere ale Congresului si pe care eu sa o pot promulga, spuneti-le asta membrilor Congresului. Dati un telefon, trimiteti un email, postati pe Twitter, mentineti presiunea pe Washington si vom putea trece peste asta. In ceea ce ma priveste, administratia mea va continua sa lucreze cu democratii si republicanii, pe tot sfarsitul de sptamana, pana cand vom gasi o solutie. Vremea in care spartidul este pus pe primul loc s-a incheiat. Este timpul acum pentru compromis, in numele poporului american. Si sunt increzator ca putem rezolva aceasta problema, ca o vom rezolva.
Este important ca toti sa faca un pas in fata si sa dea dovada de puterea de conducere pe care poporul american o asteapta", a declarat Barack Obama, in cadrul unei conferinte de presa.

×