x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum va arăta harta politică a lumii în 2025

Cum va arăta harta politică a lumii în 2025

20 Aug 2011   •   21:00
Cum va arăta harta politică a lumii în 2025

Anne-Marie Slaughter, profesoara de afaceri internationale la Princeton si fosta directoare la Departamentul de Planificare a Politicilor (o agentie insarcinata cu dezvoltarea strategiilor apartinand de guvernul SUA) a realizat o proiectie a felului in care harta politica a lumii va arata in 2025, pentru publicatia ForeignPolicy.

In viziunea acesteia, liderii cei mai puternici ai planetei vor trebui sa se obisnuiasca sa asculte vocile mai multor state, acum clasificate ca emergente, formatiunile de tipul Uniunii Europene se vor inmulti si pe alte continente, iar o eventuala catastrofa globala, fie ea economica, politica sau naturala ar avea si partile ei bune.

Modelul consumerist nu are viitor, in opinia analistului, motiv pentru care China, vazuta in prezent drept statul care se lupta cu SUA pentru suprematia economica mondiala nu este un exemplu de urmat.

'In 2025, Consiliul de Securitate al ONU se va fi extins de la 15 state membre, la 25 sau 30. Potentialii viitori membri ar fi Brazilia, India, Japonia, Africa de Sud, dar si Egipt, Nigeria, Indonezia sau Turcia', crede Anne-Marie Slaughter.

Analistul este de parere ca multe state vor urma exemplul Uniunii Europene in ceea ce priveste cooperarea regionala, prognozand crearea unei Uniuni Africane intr-o forma viabila, a unei Uniuni a Natiunilor din Asia de Sud Est sau chiar a unei Uniuni a Orientului Mijlociu.

'Fiecare dintre ele vor urma cursul integrarii economice si politice, inspirandu-se dupa modelul Uniunii Europene. Acestea vor include si alte formatiuni sub-regionale mai mici', crede Anne-Marie Slaughter.

In opinia analistului, cele mai puternice state ale viitoarelor decenii vor fi cele care vor alege calea dezvoltarii durabile si a economisirii resurselor.

'Cat priveste statele individuale, cele mai puternice state din 2025 vor fi cele care isi vor da seama cum sa produca cat mai mult, cu cat mai putin. Vor fi statele ale caror guverne vor alege calea sustenabilitatii, a tehnologiilor nepoluante, a refolosirii produselor si nu doar a consumului', spune Anne-Marie Slaughter.

Acesta este si motivul pentru care aceasta nu crede in viitorul economic al Chinei, care tocmai a prins gustul consumerismului, ci mai degraba mizeaza pe o revenire in prim plan a Japoniei, care deja a adoptat un nou model de dezvoltare.

Corporatiile si formatiunile cetatenesti non-statale vor reprezenta un nou pol al puterii, in opinia analistului.

'Puterea acestor grupuri nu poate decat sa creasca in toata lumea. Relatiile dintre cetateni si guverne vor trebui regandite, cu mai multe drepturi pentru primii', spune Anne-Marie Slaughter.

Analistul avertizeaza insa ca aceste schimbari nu se vor petrece lin, ci numai dupa crize de mari proportii, cu efecte planetare.

'Aceste predictii par sa contureze o lume roz, dar pentru ca aceste schimbari sa aiba loc, lumea va trebui sa treaca prin crize majore, chiar cataclisme. A fost nevoie de Primul Razboi Mondial pentru crearea Ligii Natiunilor. A fost nevoie de Cel de-al Doilea Razboi Mondial pentru crearea ONU. Va fi nevoie de ceva similar pentru reformarea Consiliului de Securitate. Iar crearea unor noi uniuni regionale de tipul Uniunii Europene va fi nimic in comparatie cu enorma sarcina de a se introduce un nou model economic, in care toata lumea sa inteleaga ca mai mult nu este mai bine, iar resursele planetei sunt finite. Astfel, o catastrofa va fi teribila pentru oameni, dar benefica pentru umanitate, ca intreg', a mai spus Anne-Marie Slaughter.

×