x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Curtea Constituțională din Coreea de Sud a respins apelul vizând un acord referitor la ''femeile de confort''

Curtea Constituțională din Coreea de Sud a respins apelul vizând un acord referitor la ''femeile de confort''

27 Dec 2019   •   16:00
Curtea Constituțională din Coreea de Sud a respins apelul vizând un acord referitor la ''femeile de confort''

Cea mai înaltă instanţă din Coreea de Sud a respins vineri apelul supravieţuitorilor şi al familiilor "femeilor de confort" care au fost sclave sexuale ale armatei japoneze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, informează AFP.

Relaţiile dintre Seul şi Tokyo, doi aliaţi ai Statelor Unite, s-au deteriorat în ultimele decenii din cauza disputelor istorice moştenite din perioada în care peninsula coreeană a fost colonie japoneză (1910-1945).

În 2015, sub preşedinţia lui Park Geun-hye, cele două ţări au încheiat un acord în temeiul căruia Japonia a plătit 8,8 milioane de euro compensaţii "femeilor de confort" supravieţuitoare.

Dar în 2016, 29 de victime şi 12 familii ale acestor femei au semnat o petiţie în care afirmă că acest acord este nedrept.

În decizia sa unanimă de vineri, Curtea Constituţională a considerat "greu de concluzionat că acest acord încalcă drepturile fundamentale ale victimelor". Ea a estimat că este un "acord politic" şi, prin urmare, toate problemele din jurul acestui acord se încadrează în domeniul politic.

În apelul lor, supravieţuitoarele şi familiile respective au susţinut că nu au fost consultate de administraţia doamnei Park înainte de semnarea acestui acord "final şi ireversibil" şi că acesta le-a încălcat dreptul individual de a solicita despăgubiri.

Relaţiile dintre Coreea de Sud şi Japonia s-au agravat în urmă cu câteva luni, când instanţe sud-coreene au ordonat unor companii japoneze să acorde compensaţii persoanelor pe care le-au forţat să lucreze în fabricile lor în timpul ocupaţiei japoneze.

În această vară, cele două ţări au luat măsuri reciproce de represalii în plan comercial.

Apoi Seulul a ameninţat Tokyo că nu va reînnoi un acord de schimb de informaţii militare, înainte de a renunţa definitiv la acesta în noiembrie.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, care a numit în mod repetat acordul din 2015 drept "nedrept", a declarat marţi la un summit tripartit între Coreea de Sud, Japonia şi China, că cele două naţiuni au fost "vecinii cei mai apropiaţi geografic, cultural şi istoric".

La rândul său, preşedintele japonez Shinzo Abe a cerut Seulului să facă tot ce este necesar pentru ca cele două ţări să "revină la relaţii solide".

Acest summit a avut loc pe fondul incertitudinii din jurul programului nuclear al Coreei de Nord.

Regimul lui Kim Jong Un a făcut o serie de declaraţii vehemente în ultimele săptămâni şi a dat Washingtonului un ultimatum până la sfârşitul anului. În absenţa unui progres în discuţiile lor, Phenianul a promis un "cadou de Crăciun".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: coreea de sud femei de confort