x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Curtea Supremă a Israelului interzice supravegherea telefoanelor mobile ale persoanelor infectate cu Covid-19

Curtea Supremă a Israelului interzice supravegherea telefoanelor mobile ale persoanelor infectate cu Covid-19

27 Apr 2020   •   13:52
Curtea Supremă a Israelului interzice supravegherea telefoanelor mobile ale persoanelor infectate cu Covid-19

Curtea Supremă a Israelului a hotărât oprirea supravegherii pe telefoanele mobile a persoanelor infectate cu virusul Covid-19 de către serviciul de securitate internă Shin Bet. Este suspendată și legislaţia ce ar permite utilizarea limitată a acestei urmăriri, informează dpa.

Supravegherea mobilelor de către Shin Bet trebuie să înceteze începând de joi.
Aceasta a fost autorizată la mijlocul lunii marti,e printr-o ordonanţă de urgenţă a cabinetului tehnocrat condus de premierul Benjamin Netanyahu.

În legislaţia israeliană sunt întrunite criteriile pentru folosirea Shin Bet în scopuri stricte de securitate, inclusiv "asigurarea şi promovarea intereselor naţional vitale", a arătat preşedinta Curţii Supreme, Esther Hayat.

Aceasta a precizat însă că nu trebuie luate cu ușurință decizii care afectează dreptul la viață privată a persoanelor, iar permiterea autorităților să urmărească cetățenii în alte scopuri decât siguranța națională, fără consimțământul acestora, este o problemă serioasă. 

Shin Bet a urmărit persoane contaminate pe telefoane mobile pentru a vedea cu cine au intrat în contact, înainte de a fi diagnosticate.

Şeful Shin Bet, Nadav Argaman, a declarat, în luna martie, că serviciul de securitate este conştient de faptul că această acțiune depăşeşte atribuțiile sale. 
Procurorul general al Israelului, Avichai Mandelblit, a aprobat implicarea temporară a Shin Bet.

×