x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Curtea Supremă a Israelului invalidează o lege favorabilă coloniilor evreiești din Cisiordania

Curtea Supremă a Israelului invalidează o lege favorabilă coloniilor evreiești din Cisiordania

10 Iun 2020   •   12:06
Curtea Supremă a Israelului invalidează o lege favorabilă coloniilor evreiești din Cisiordania

Curtea Supremă din Israel a invalidat o lege favorabilă coloniilor evreiești din Cisiordania, transmite AFP. Actul normativ a fost adoptat în 2017 dar a fost apoi suspendat până la decizia instanței superioare. 

Legea permitea Israelului să îi exproprieze, cu acordarea de despăgubiri, pe proprietarii palestinieni de terenuri private din Cisiordania, pe care coloniştii evrei au construit, fără a avea permisiunea oficială israeliană. Scopul acestui act era legalizarea coloniilor nerecunoscute de Israel şi salvarea lor de la demolare, prin decizie judecătorească.

Curtea Supremă a fost sesizată de consiliile locale palestiniene şi de ONG-uri palestiniene şi israeliene.

Israelul face o distincţie între aşezările recunoscute şi cele ilegale, conform legislaţiei israeliene.

Cisiordania este un teritoriu palestinian ocupat de Israel în 1967 şi, conform dreptului internaţional, toate aşezările sunt ilegale.

Ministrul israelian al aşezărilor Tzipi Hotovely a denunţat hotărârea Curţii Supreme, acuzându-o că "declară război dreptului evreilor de a se stabili pe pământul Israelului. Cel mai bun răspuns pentru instanţă este anexarea şi continuarea construcţiilor în Cisiordania". 

Adala, unul dintre ONG-urile care a introdus apel împotriva legii, a salutat hotărârea instanței. "Curtea a decis: parlamentul israelian nu poate adopta legi care încalcă legile umanitare internaţionale".

Colonizarea este considerată de comunitatea internaţională drept un obstacol major în calea păcii dintre palestinieni şi israelieni.

Israelul va prezenta, la începutul lunii iulie, programul de punere în aplicare a planului administraţiei Trump pentru Orientul Mijlociu, care prevede anexarea unor părţi din Cisiordania ocupată şi crearea unui stat palestinian pe un teritoriu redus.

O parte din dreapta israeliană solicită guvernului să anexeze toate aşezările existente în Cisiordania, indiferent de rezultatul planului american.

Palestinienii resping ferm acest plan şi încearcă să îşi mobilizeze susţinătorii, în special Uniunea Europeană, pentru a face presiuni asupra Israelului, ca acesta să renunţe la proiectul de anexare.

×