x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Cutremur uriaș în Haiti. Sute de morți și mii de răniți

UPDATE Cutremur uriaș în Haiti. Sute de morți și mii de răniți

15 Aug 2021   •   10:12
UPDATE Cutremur uriaș în Haiti. Sute de morți și mii de răniți

Cutrenurul de 7,2 grade Richter care s-a produs, sâmbătă, în Haiti a provocat moartea a peste 304 persoane și rănirea altor câteva mii de oameni, potrivit ultimului bilanț, scrie AFP.

Seismul a avut loc la ora locală 08:29, la 12 km de oraşul Saint-Louis-du-Sud, situat la 160 km de capitala Port-au-Prince, potrivit datelor Institutului american de Geofizică (USGS).

Au fost distruse case, magazine, biserici, care au prins sub dărâmături sute de locuitori. Supraviețuitorii au început să  scoată victimele din clădirile prăbușite.

''Primele intervenţii, efectuate atât de salvatori profesionişti, cât şi de populaţie, au făcut posibilă scoaterea multor oameni de sub dărâmături'', a spus protecţia civilă.

Mai mult de 1.800 de persoane au fost rănite. 

Haiti este cea mai săracă țară din regiune. În cutremurul din 2010 au fost  devastate mai multe orașe, printre care și capitala. Atunci au fost rănite 300.000 de persoane și alte 200.000 au murit.

ȘTIRE INIȚIALĂ Un cutremur de 7,2 grade Richter a avut loc, sâmbătă, în Haiti. Acesta a afectat și alte state din regiunea Caraibe. Mai mult, a fost emisă și o alertă  de tsunami, transmite Serviciului de prospectare geologică al SUA (USGS), scrie Reuters.

Seismul s-a produs la o adâncime de 10 km și la distanță de 8 km de orașul Petit Trou Niippes, aflat la 150 km vest de capitala Port-au-Prince.

Este cel mai mare cutremur din ultimii 11 ani. Cel din 2010 a provocat decesul a zeci de mii de oameni și sute de imobile au fost distruse.

Deocamdată nu se știe câte persoane sunt afectate, dar au fost distruse locuințe și parțial biserica orașului Jeremie. 

''Toată lumea e speriată. Nu a mai fost un cutremur atât de mare de mulţi ani'', spune Daniel Ross, rezident din oraşul Guantanamo, din estul Cubei.

Și Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) a raportat că seismul a fost de 7,6 grade.

 

×
Subiecte în articol: haiti cutremur