x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Decizie fără precedent în Rusia. Amendă de 1,8 miliarde de euro pentru poluarea din Arctica

Decizie fără precedent în Rusia. Amendă de 1,8 miliarde de euro pentru poluarea din Arctica

07 Iul 2020   •   14:51
Decizie fără precedent în Rusia. Amendă de 1,8 miliarde de euro pentru poluarea din Arctica
Sursa foto: observator.tv

Agenţia rusă pentru mediu solicită o despăgubire de 1,8 miliarde de euro din partea companiei miniere Norilsk Nickel, implicată în poluare cu hidrocarburi în Arctica, transmite  AFP. Ca urmare a acestui fapt, acţiunile grupului au scăzut cu circa 5% la bursa din Moscova.

Agenţia federală Rosprirodnadzor a cerut plata unei "compensaţii voluntare", echivalentă cu o treime din profiturile nete ale societății, în 2019. Compania este deținută de Vladimir Potanin, cea mai bogată persoană din Rusia, care deține și cea mai mare producție de paladiu și nichel din lume. 

21 de tone de carburant au fost deversate în mai multe cursuri de apă la sfârșitul lunii mai, după prăbuşirea unui rezervor al unei centrale termice aparţinând societăţii NTEK, o entitate din cadrul Norilsk Nickel.

Ca urmare a poluării a rezultat o imensă maree roșie, vizibilă din spațiu, în apropierea oraşului arctic Norilsk. Aceasta a necesitat amplasarea unor baraje plutitoare şi operaţiuni de pompare pentru a se evita răspândirea poluării în spaţiile naturale protejate.

Producătorul de aluminiu Rusal, care deţine 28% din compania Norilsk Nickel, s-a declarat surprins de valoarea amenzii și a spus că va convoca conducerea grupului pentru a discuta despre această sancțiune. 

"Suntem siguri că acţionarii vor putea găsi o soluţie comună pentru această situaţie dificilă", a transmis societate. 

Cu toate astea, un reprezentant al Nirilsk Nikel a spus că nu a fost primită încă nicio solicitare oficială de plată a amenzii din partea autorităților ruse. 

La rândul său, ministrul rus al Mediului, Dimitri Kobâlkin, a declarat că amenda reflectă dimensiunea mare a incidentului și a comparat-o cu una dintre cele mai grave maree negre din istoria SUA, naufragiul petrolierului Exxon Valdez din 1989. Incidentul a costat societatea Exxon Mobile peste 5 miliarde de dolari. 

După producerea catastrofei, preşedintele Vladimir Putin a transmis companiei să-şi asume toate costurile legate de îndepărtarea poluării.

Preşedintele companiei Norilsk Nickel a spus că este pregătit să plătească orice este nevoie pentru remedierea situației şi a estimat pagubele la 123 milioane de euro, de circa 15 ori mai puţin decât suma solicitată de autorităţile ruse.

×