x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Decretul pentru reducerea birocrației al premierului italian Giuseppe Conte a ajuns la final

Decretul pentru reducerea birocrației al premierului italian Giuseppe Conte a ajuns la final

07 Iul 2020   •   12:49
Decretul pentru reducerea birocrației al premierului italian Giuseppe Conte a ajuns la final
Sursa foto: giuseppe conte

Autoritățile italiene au aprobat un pachet de măsuri pentru reducerea birocraţiei, considerată un obstacol pentru creşterea economiei, a treia ca mărime din zona euro, transmite Reuters.

"Decretul de simplificare" al premierului Giuseppe Conte, considerat "mama tuturor reformelor" se află în forma finală, după mai multe săptămâni de negocieri politice. 

Acesta cuprinde 174 de pagini și sunt cuprinse mai multe sectoare de activitate, printre care licitaţiile publice, informatizarea, regulile pentru creşterea capitalului social al companiilor şi răspunderea penală a unor oficiali din aparatul de stat.

Nu este prima încercare a unui guvern italian de reducere a birocraţei. În 2010, fostul ministrul al simplificării, Roberto Calderoli, a dat foc în mod simbolic unui pachet de 375.000 de reglementări pe care le-a eliminat. Însă atât populația, cât și mediul de afaceri, nu au constatat schimbările. 

În studiul din 2020 al Băncii Mondiale privind climatul favorabil de afaceri, Italia se află pe locul 58 în lume, în urma multor ţări europene. Clasamentul ia în considerare obstacolele birocratice pentru înfiinţarea firmelor, plata impozitelor, impunerea respectării contractelor, implementarea de relețe noi de comunicații de mare viteză prin limitarea atribuțiilor primarilor care se pot opune infrastructurii 5G.

În privinţa managementului companiilor, se suspendă până la sfârşitul anului cerinţa aprobării cu două treimi din voturile acţionarilor a oricărei majorări de capital.

Actualul decret al guvernului Conte permite entităţilor publice să atribuie proiecte mici fără proceduri complicate privind achiziţiile publice şi simplifică etapele pentru proiecte mai mari, în valoare de până la 5,2 milioane de euro.

Abuzul în serviciu este reglementat mai restrictiv, ceea ce îi va ajuta pe oficiali, care preferă uneori să blocheze proiecte, decât să semneze ceva pentru care ar putea fi ulterior inculpaţi.

"Vrem să depăşim aşa-numita teamă de semnătură", a spus premierul.

Reformele au creat fricţiuni în cadrul majorităţii guvernamentale. Mişcarea 5 Stele s-a arătat îngrijorată de favorizarea corupției.

 

×
Subiecte în articol: italia reforma birocraţie giuseppe conte