x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Demonstraţie pe aeroportul din Hong Kong pentru sensibilizarea pasagerilor la revendicările democratice

Demonstraţie pe aeroportul din Hong Kong pentru sensibilizarea pasagerilor la revendicările democratice

26 Iul 2019   •   16:59
Demonstraţie pe aeroportul din Hong Kong pentru sensibilizarea pasagerilor la revendicările democratice

Mii de manifestanţi s-au adunat vineri pe aeroportul din Hong Kong pentru a-i sensibiliza pe călători faţă de mişcarea de protest care agită acest teritoriu, înainte de un nou weekend de demonstraţii, relatează AFP.

Sala de sosiri a aeroportului internaţional, una dintre cele mai animate din lume, a fost invadată de o maree de manifestanţi, printre care şi membri ai echipajelor. Îmbrăcaţi în negru, ei au scandat slogane antiguvernamentale, au agitat pancarte şi au distribuit pliante.

Manifestaţia s-a derulat într-o atmosferă de calm şi nu a fost semnalată nicio perturbare a traficului aerian.

Fosta colonie britanică, retrocedată Chinei în 1997, este de şapte săptămâni teatrul unor manifestaţii paşnice de amploare împotriva guvernului pro-Beijing de la Hong Kong. În această perioadă au avut loc şi ciocniri sporadice între contestatari radicali şi poliţişti.

Mişcarea a plecat de la respingerea unui proiect de lege vizând autorizarea extrădărilor către China continentală, unde justiţia este sub influenţa Partidului Comunist. Unii manifestanţi cer însă acum reforme democratice.

Manifestaţia de pe aeroport a fost organizată pentru a-i informa pe călători, în principal pe cei din China continentală, privind climatul politic din Hong Kong. Media chineze, controlate de guvernul central, prezintă manifestaţiile ca pe un complot finanţat de puterile străine pentru a destabiliza ţara.

Un grup de manifestanţi a prezentat chiar o parodie a mesajelor de securitate difuzate la bordul avioanelor, pentru a-şi explica revendicările şi a informa privind manifestaţiile în curs.

"Aţi dori să vă puneţi măştile şi tricourile negre dacă mergeţi la manifestaţii?", invită organizatorii într-o înregistrare video, făcând referire la culoarea adoptată de mulţi dintre manifestanţii antiguvernamentali.

Alţii au agitat pancarte cu mesajul "Avertisment pentru turişti", explicând că poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene împotriva contestatarilor duminica trecută şi că 45 de manifestanţi au fost răniţi în atacuri comise de agresori suspectaţi că ar face parte din triade, organizaţii criminale locale.

Sindicatul personalului de zbor al companiei Cathay Pacific a precizat că susţine manifestaţia şi i-a încurajat pe membrii săi să participe la protest. Această poziţie a fost condamnată de media de stat chineze.

"Regretăm incompetenţa lui Carrie Lam şi a echipei sale, care îşi bat joc de poporul lor", a postat sindicatul pe Facebook, referire la şefa executivului local susţinut de Beijing.

Un număr mare de persoane scanda "Eliberaţi Hong Kong" în sala de sosiri, la cinci ore de la începutul protestului.

Unii surprinşi, alţii cuceriţi de cauza manifestanţilor, turiştii au reacţionat diferit.

"Am impresia că sunt la mine acasă, pentru că în Chile avem probleme similare cu poliţia", a declarat pentru AFP o călătoare de 24 de ani, Margarita Duco, care făcea escală la Hong Kong. "Violenţa excesivă la manifestaţiile paşnice este ceva foarte obişnuit în ţara mea, deci înţeleg prin ce trec", a adăugat ea.

Numeroşi vizitatori veniţi din China continentală au refuzat să comenteze protestele din aeroport, notează AFP.

Hong Kong se pregăteşte de un nou weekend de manifestaţii. Poliţia a interzis manifestaţia prevăzută pentru sâmbătă în replică la agresarea unor militanţi pro-democraţie de către triade la Yuen Long, în nordul Hong Kong.

Însă grupurile de discuţii şi forumurile pe care scriu militanţii par să indice că protestul va avea totuşi loc.

O altă manifestaţie va avea loc duminică, în apropiere de Biroul de legătură al guvernului chinez la Hong Kong. Duminica trecută clădirea a fost lovită cu ouă şi acoperită cu graffiti, înainte ca poliţia să facă uz de gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene împotriva protestatarilor.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: proteste hong kong aeroport