x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Disidentul rus Aleksei Navalnîi, inculpat pentru un nou delict pasibil de închisoare

Disidentul rus Aleksei Navalnîi, inculpat pentru un nou delict pasibil de închisoare

11 Aug 2021   •   20:00
Disidentul rus Aleksei Navalnîi, inculpat pentru un nou delict pasibil de închisoare

Opozantul rus, Aleksei Navalnîi, aflat deja în detenţie pentru fraudă, a fost inculpat miercuri pentru "atingere adusă drepturilor cetăţenilor", un delict pasibil de trei ani de închisoare, informează Agenţia France-Presse şi cotidianul La Provence.

Comitetul rus pentru Investigaţii îl acuză pe Aleksei Navalnîi că a creat o organizaţie prin care le-a încălcat drepturile cetăţenilor ruşi. Fondul pentru Combaterea Corupţiei (FBK), o organizaţie înfiinţată de Aleksei Navalnîi, "a instigat cetăţenii să comită acte ilegale", în principal "prin îndemnul de a participa la adunări publice neautorizate".

Astfel, Aleksei Navalnîi a fost inculpat pentru "atingere adusă identităţii şi drepturilor cetăţenilor".

Aleksei Navalnîi se află în Penitenciarul Pokrov, situat în regiunea Vladimir, la circa 100 de kilometri de Moscova. O instanţă judiciară din Moscova a decis, la începutul lunii februarie, condamnarea la trei ani şi şase luni de închisoare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare, un caz de fraudă din 2014 pe care disidentul îl consideră ca având motivaţie politică. Instanţa a dispus scăderea din sentinţă a zilelor petrecute de Aleksei Navalnîi în arest la domiciliu. Aleksei Navalnîi a fost arestat preventiv pe 17 ianuarie, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020.

Arestarea lui Aleksei Navalnîi a generat proteste masive în multe oraşe din Rusia, peste 1.000 de persoane fiind reţinute de autorităţi. Uniunea Europeană şi Statele Unite au impus Rusiei sancţiuni din cauza condamnării lui Aleksei Navalnîi şi a reprimării mitingurilor de protest.

×