x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE Dizidentul rus Alexei Navalnîi, arestat la Moscova. Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului cere eliberarea sa

UPDATE Dizidentul rus Alexei Navalnîi, arestat la Moscova. Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului cere eliberarea sa

18 Ian 2021   •   15:15
UPDATE Dizidentul rus Alexei Navalnîi, arestat la Moscova. Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului cere eliberarea sa

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, condamnă ferm arestarea liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi şi a cere eliberarea sa imediată.

''Condamn arestarea lui Aleksei Navalnîi la sosirea sa în Rusia. Autorităţile ruse trebuie să-l pună în libertate imediat şi să-i garanteze siguranţa. Detenţia opozanţilor politici contravine angajamentelor internaţionale ale Rusiei. Aşteptăm în continuare o anchetă completă şi independentă cu privire la atacul asupra vieţii lui Aleksei Navalnîi. Vom monitoriza situaţia îndeaproape'', arată șefa executivului comunitar. 

UPDATE 2. Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a cerut eliberarea imediată a opozantului rus Alexei Navalnîi.

„Suntem profund tulburaţi de arestarea lui Alexei Navalnîi şi facem apel la eliberarea sa imediată şi la respectarea drepturilor sale la un proces corect în acord cu statul de drept", a precizat într-o postare pe Twitter Înaltul Comisariat.

UPDATE 1 Arestarea opozantului rus Alekzei Navalnîi a stârnit nemulțumiri pe plan internațional. Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a cerut eliberarea lui imediată, scrie AFP. Acesta a fost reținut, aseară, pe Aeroportul Șeremetievo din Moscova.

Navalnâi a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok în luna august, după care a stat internat într-un spital din Berlin. 

''El a luat decizia conştientă de a reveni în Rusia, pe care el o consideră patria'' a declarat oficialul german, care precizează că arestarea sa este de neînțeles.  Maas a solicitat o anchetă asupra otrăvirii lui Navalnîi şi judecarea autorilor faptei.

Și Marea Britanie a cerut Rusiei eliberarea imediată a opozantului rus şi a subliniat că Moscova trebuie să dea explicaţii asupra modului în care acesta a fost otrăvit.
''Este îngrozitor că Aleksei Navalnîi, victima unei infracţiuni vrednice de dispreţ, a fost arestat de autorităţile ruse. El trebuie să fie eliberat imediat. În loc să îl persecute pe domnul Navalnîi, Rusia ar trebui să explice cum a ajuns să fie folosită o armă chimică pe teritoriul rus'', a spus ministrul de Externe britanic, Dominic Raab.

Administraţia Penitenciarelor din Rusia i-a impus, în luna decembrie  2020, lui Alexei Navalnîi să revină în țară cât mai repede și să se prezinte la o secție de poliție din Moscova. Acestuia i s-a impus să se întoarcă în țară până la un anumit termen, iar dacă acesta ar fi fost depășit, opozantul va fi arestat.

Liderul opoziiției ruse a fost otrăvit pe 20 august 2020, în timp  ce se afla la bordul unui avion care făcea legătura între orașul siberian Tomsk și Moscova. El a fost internat de urgență la Omsk, după care a fost transferat la un spital din Berlin. În octombrie 2020, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a confirmat că în organismul acestuia a fost găsită o substanţă chimică de tip Noviciok, produs de armata fostei Uniunii Sovietice.

Cu accelași timp de substanță au fost otrăviți, în 2018, fostul agent secret rus Serghei Skripal şi fiica acestuia, Iulia, în oraşul Salisbury din Marea Britanie. Autoritățile ruse au dezmințit implicarea și în acest caz. 

ȘTIRE INIȚIALĂ Serviciul Federal pentru penitenciare din Rusia confirmă că Navalny a fost reținut pe aeroportul Şeremetievo pentru încălcarea condițiilor de probă. El va rămâne în arest până la ședința judecătorească. Alexei Navalnîi a fost acuzat că a încalcat termenii unei pedepse de închisoare cu suspendare, pe care încă o execută, în urma unei condamnări din 2014, şi de sustragerea de sub supravegherea autorităţii pentru verificarea infractorilor. 53 de persoane au fost arestate la aeroportul Vnukovo, potrivit Moscow Times.

Cursa aeriană a companiei Pobeda, cu care a sosit dizidentul, trebuia să aterizeze pe aeroportul Vnukovo, unde Navalnîi era aşteptat de un grup de susţinători care îi scandau numele. Poliţia a dispersat protestatarii şi i-a arestat pe câţiva dintre ei.

Avionul în care se afla Navalnîi a fost redirecţionat în ultimul moment spre Şeremetievo.

Dizidentul a revenit în Rusia deşi riscă ani grei de închisoare, fiind plasat de autorități pe lista persoanelor urmărite deoarece nu s-a prezentat la secția de Poliție în termenul stabilit, în conformitate cu o condamnare cu suspendare.

După ce a coborât din avion, dizidentul a spus că este bucuros că s-a întors acasă. În momentul în care a fost înconjurat de polițiști, el a solicitat să fie însoțit de avocat. Solicitarea i-a fost refuzată.

Navalnîi este unul dintre cei mai mari critici ai preşedintelui rus Vladimir Putin. Anul trecut, în luna august el a fost otrăvit și ulterior a primit tratament la o clinică din Germania.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: alexei navalnîi