x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Document confidenţial: Falimentul Greciei este iminent!.

Document confidenţial: Falimentul Greciei este iminent!.

09 Iun 2011   •   08:44
Document confidenţial: Falimentul Greciei este iminent!.

Wolfgang Schaeuble, ministrul german al Finantelor, sustine ca falimentul Greciei este iminent, potrivit unei document "scurs" in presa germana si citat de EUObserver. "Ne aflam in fata riscului real al primului faliment total in interiorul zonei euro", a afirmat Schaeuble in scrisoarea adresata presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, ajunsa in presa germana.

Oficialul german sustine ca acest al doilea ajutor este foarte important si a cerut sprijinul bancilor private in salvarea Greciei.

Citeste si Grecia va vinde si companiile nationale de petrol si gaze

Potrivit EUObserver, ministrii de Finante ar trebui sa ajunga la o intelegere in 20 iunie, cu trei zile inainatea summit-ului liderilor europeni.

"Orice angajament luat pe 20 iunie trebuie sa ofere Greciei termeni clari, eventual in asociere cu FMI, pentru a initia noi negocieri cu creditorii sai. Un astfel de rezultat poate fi atins cel mai bine printr-un schimb de obligatiuni care sa conduca la o prelungire a termenului de achitare a datoriilor cu sapte ani, oferindu-i Greciei timpul necesar pentru punerea in aplicare pe deplin reformelor si recastigarea increderii in piata", mai afirma Schaeuble in document.

A doua salvare a Greciei ar putea costa 100 de miliarde de euro

Statele membre si oficiali ai UE ar lucra in prezent la un al doilea plan de salvare pentru Grecia, pe langa cel in valoare de 110 miliarde de euro de anul trecut, ale carui costuri totale ar urma sa ajunga in jurul valorii de 60 de miliarde de euro.

Joerg Asmunssen, vice-ministru de Finante German, a declarat ca noul program de ajutor va implica si creditorii din sectorul privat. Anterior, Wall Street Journal raportase ca acestia vor participa cu 30 de miliarde de euro.

Cele 17 state membre ale zonei euro vor incerca sa obtina prelungirea maturitatii obligatiunilor Greciei, iar procesul ar putea incepe cel mai devreme in iulie.

×
Subiecte în articol: schaeuble euobserver grecia faliment