x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dominique Strauss-Kahn, întâia noapte la răcoare.

Dominique Strauss-Kahn, întâia noapte la răcoare.

de Sînziana Stancu    |    17 Mai 2011   •   16:36
Dominique Strauss-Kahn, întâia noapte la răcoare.

Cu numai trei zile inainte, directorul Fondului Monetar International statuse intr-un apartament de lux, de 3.000 de dolari pe noapte, la Hotelul Sofitel din New York. In noaptea de luni spre marti insa a ajuns sa doarma intr-o celula a inchisorii newyorkeze Rikers Island, dupa ce o judecatoare scrupuloasa ii refuzase eliberarea pe cautiune, chiar si pe una de 1-2 milioane de dolari, cat era dispus sa ofere "pa­tronul" finantelor mondiale. A fost ultima din seria de umilinte la care justitia americana l-a supus, dupa ce fusese arestat chiar in avionul companiei Air France ce urma sa-l duca de la New York la Paris sambata sea­ra. Dominique Strauss-Kahn fusese acuzat de delicte sexuale de o ca­merista de culoare de la Hotelul So­fitel, care venise sa-i faca curatenie.

Singura favoare ce i s-a facut ilustrului arestat a fost o celula indivi­duala, de 3,5/4 metri, cu dotari suplimentare fata de cele comune, intre care un pat mai bun, o cana cu apa, sapun si pasta de dinti. Este cea mai mica celula din cele zece individuale de care dispune complexul penitenciar newyorkez. "Nu este vorba despre izolarea detinutului de orice contact uman. Este vorba despre o masura de precautie luata de autoritati, pentru ca detinutul sa nu fie victimizat sau ranit in vreun fel de ceilalti detinuti, dat fiind inaltul sau statut", a declarat un purtator de cuvant al inchisorii, citat de presa franceza. El a mai precizat ca DSK va fi tinut departe de ceilalti detinuti si cand va iesi din celula ca sa se plimbe in curtea inchisorii, sa faca gimnastica sau sa se uite la televizor. Strauss-Kahn va sta la inchisoarea new­yorkeza cel putin pana vineri, cand are o noua infatisare in fata Tribunalului din Manhattan, unde judecatoarea Melissa Jackson a reusit sa-i convinga luni pe procurori sa nu-i acorde eliberarea pe cautiune, motivand ca seful FMI ar putea "sa fuga" din Statele Unite. Vineri, avocatii lui intentioneaza sa ceara din nou, pe calea Apelului, elibe­rarea pe cautiune a clientului lor. Ei au explicat ca aceasta ar putea fi o "etapa-cheie" in proces, pentru ca, odata eliberat pe cautiune, D.S.K. ar avea mai usor acces la aparatorii sai si ar putea sa locuiasca in New York impreuna cu sotia lui, celebra jurna­lista a televiziunii franceze Anne Sinclair. Deocamdata, in afara de avo­catii sai, seful FMI are dreptul sa primeasca doar trei vizite pe sapta­mana. De asemenea, are dreptul la o ora pe zi de miscare fizica.

Le Monde a dat publicitatii plangerea depusa la Procuratura de victima, in care se arata ca infractiunile de care este acuzat Strauss-Kahn au fost comise prin utilizarea fortei, dupa ce el blocase usa camerei de hotel, impiedicand-o pe menajera sa paraseasca incaperea. Din raportul detectivilor care au audiat victima, procurorii au stabilit ca Strauss-Khan s-a repezit asupra femeii, a apucat-o de sani, a incercat sa ii scoata hainele si ciorapii si, in ciuda rezistentei pe care femeia a opus-o, el i-a atins de mai multe ori zona vaginala. Apoi, prin constrangere, a realizat un contact intre penisul sau si gura victimei de doua ori. Avocatii lui au insa alte variante si au anuntat inca de ieri ca "batalia juridica abia acum incepe" si ca vor dovedi ca clientul lor este nevinovat. Unul dintre ei, Ben Brafman, a sustinut chiar in instanta, in apararea clientului sau, ca acesta nu a incercat sa fuga din Statele Unite dupa incident, cu avionul companiei Air France, de teama de a nu fi prins de Politie dupa incidentul cu camerista, ci facuse iesirea la receptia hotelului si lua masa in restaurant cu o alta persoana cand camerista pretinde ca ar fi avut loc violul. Brafman s-a angajat in fata instantei ca in cadrul infatisarii de vineri, la Tribunalul din Manhattan, sa aduca si persoana cu care ar fi luat pranzul Strauss-Kahn, pentru a depune marturie.

Directorul FMI se bucura de sprijin si din partea "familiei sale politice", socialistii francezi, care au criticat violent justitia americana pentru sistemul sau judiciar si pentru obiceiuri pe care cel francez, adept al discretiei, nu le are. Astfel, francezii le-au reprosat americanilor ca sistemul lor permite publicarea de ima­gini degradante, cum a fost si cea cu DSK adus in catuse la Tribunal sau inregistrarile din timpul audierii sale, cand acuzatul era vizibil slabit si intimidat. Fostul ministru socialist al Justitiei Elizabeth Goigou a declarat postului de radio privat Europe 1 ca a fost "bulversata" cand a vazut ima­ginile cu DSK la proces. "Vrem sa aflam adevarul, dar pana acum nu l-am ascultat decat pe procuror si toate informatiile ce ne-au fost date se indreapta spre o singura tinta", aceea a acuzarii. "Constat ca justitia americana functioneaza in favoarea acuzarii, lasand prea putin spatiu apararii", a continuat ea, adaugand ca, din fericire, Franta se poate lauda cu contrariul, sistemul juridic din aceasta tara fiind "foarte atent in pastrarea unui echilibru in cazul informatiilor".

"Admir democratia americana, dar nu si masina judiciara americana, care poate fi o masina infernala", a mai spus Goigou. La randul sau, fostul ministru socialist al Culturii Jack Lang a afirmat ca "sistemul judiciar american ii distruge pe cei care incap in mainile lui".

×