x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump privatizează Luna

Donald Trump privatizează Luna

de Şerban Mihăilă    |    10 Apr 2020   •   09:27
Donald Trump privatizează Luna

Într-un moment în care întreaga planetă este devastată de un virus necunoscut, președinele Donald Trump pare preocupat mai puțin de problemele pământene și privește spre cosmos. Șeful Casei Albe a semnat un ordin executiv, care prevede dreptul Statelor Unite de a exploata comercial resursele spațiului cosmic. Moscova vociferează, criticând virulent ambițiile liderului american de a „coloniza” și de a „privatiza” sistemul planetar al Pământului.

Ordinul executiv dă undă verde Statelor Unite să treacă la exploatarea zăcămintelor miniere de pe Lună, o idee mai veche a liderului american. Decizia, semnată la începutul săptămânii, exprimă extrem de clar poziția Casei Albe, care nu consideră spațiul cosmic ca pe „un bun comun global”, și deschide calea forărilor pe suprafața selenară fără a ține cont de vreun tratat internațional. „Spațiul cosmic este legal și fizic domeniu unic al activității umane și SUA nu îl consideră un bun comun global”, precizează documentul. Americanii au dreptul „de a explora, recupera și utiliza în scop comercial resursele din spațiul cosmic”, stipulează textul prezidențial, menționând că SUA nu au semnat înțelegerea din 1979, cunoscută ca „Tratatul asupra Lunii”, care oferă statelor semnatare jurisdicție asupra corpurilor cerești și stipulează că orice activitate în spațiu trebuie să se supună legislației internaționale. De altfel, în 2015, Congresul SUA a dat o lege care permite explicit companiilor americane să utilizeze resursele aflate pe Lună și pe asteroizi. Abordarea lui Trump este însă mult mai largă, extinzându-se și asupra altor „obiective” din spațiu. Potrivit ordinului executiv, SUA vor obiecta asupra oricărei încercări de a folosi legislația internațională pentru a obstrucționa eforturile americane de a „disloca bucăți” de pe Lună sau, în cazul apariției unei oportunități, de a fora pe planeta Marte și pe „alte corpuri cerești”, scrie „The Guardian”. În schimb, textul prevede că SUA vor negocia „declaraţii comune şi aranjamente bilaterale şi multilaterale cu state străine privind operaţiuni sigure şi sustenabile pentru recuperarea şi utilizarea publică şi privată a resurselor spaţiale”. Entuziasmul lui Trump pentru începerea exploatării zăcămintelor miniere de pe Lună este în concordanță cu sprijinul insistent pe care președintele îl oferă operațiunilor de forare pe teritoriul SUA. Administrația Trump a deschis porțiuni întinse de teren federal pentru forările după petrol și gaze, în condițiile în care Casa Albă a modificat o serie de legi de mediu, în încercarea de a reanima și industria cărbunelui. Nu este însă clar în ce măsură sectorul privat se va înghesui în spațiu pentru a fora pe Lună, mai ales că nici măcar nu au fost închiriate încă toate parcelele din SUA oferite spre exploatare companiilor de extragere a combustibilului fosil.

Rusia protestează virulent

Adevărata miză pare a fi însă cursa contracronometru pentru Lună, dintre Washington și Moscova. NASA a anunțat recent planurile de reîntoarcere pe Lună, până în 2024. De cealaltă parte, agenția spațială rusă „Roscosmos” a spus că va aseleniza ruși, pe singurul satelit natural al Pământului, până în 2030. Din această perspectivă, „Roscosmos” l-a acuzat pe Trump că vrea să „colonizeze spațiul cosmic”, iar Kremlinul consideră că ordinul executiv emis de Casa Albă este o încercare „inacceptabilă” de a „privatiza” sistemul planetar al Pământului. Prin prisma retoricii înverșunate pe această temă, resursele de pe alte planete par a fi următoarea miză a Războiului Rece dintre Rusia și SUA.

 

„Încercările de a expropria spaţiul cosmic şi planurile agresive de a acapara teritorii pe alte planete nu încurajează cooperarea dintre ţări.

Comunicat „Roscosmos”

×