x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump se napusteste asupra ministrului justiţiei

Donald Trump se napusteste asupra ministrului justiţiei

24 Aug 2018   •   09:51
Donald Trump se napusteste asupra ministrului justiţiei
Sursa foto: Shealah Craighead

Preşedintele Donald Trump l-a atacat furtunos pe ministrul Justiţiei, Jeff Sessions, care, in replica, a declarat că este pregătit să reziste presiunilor politice. Intr-o evidena defensiva, Trump a avertizat că pieţele ''se vor prăbuşi" dacă el ar fi demis. 

 

"Toată lumea vede ce se întâmplă la Ministerul Justiţiei. Acum pun mereu cuvântul 'dreptate' între ghilimele'', a spus preşedintele american pentru canalul Fox News. Trump îi reproşează în mod constant lui Jeff Sessions, un republican ultraconservator, că s-a recuzat din ancheta privind presupusa influenţă rusă în alegerile prezidenţiale americane din 2016 care se desfăşoară sub supravegherea ministerului său. 

"Atâta timp cât voi fi ministru al Justiţiei, actele Ministerului Justiţiei nu vor fi influenţate în mod nejustificat de considerente politice", a replicat Sessions câteva ore mai târziu. Întâmplător, cei doi s-au aflat la aceeaşi masă, în timpul unei întâlniri la Casa Albă, dar au evitat abordarea acestui subiect, potrivit site-ului Axios. 

Donald Trump a evocat, de asemenea, în interviul acordat canalului Fox News subiectul unei eventuale destituiri, o procedură situată la intersecţia dintre politică şi drept. Aceasta are loc în două etape: Camera Reprezentanţilor trebuie să voteze mai întâi o punere sub acuzare ('impeachment'), după care Senatul trebuie să dea în judecată preşedintele pentru a-l condamna cu o majoritate de două treimi sau pentru a-l achita. 

Această idee rămâne foarte ipotetică, cu o majoritate republicană în cadrul Congresului care este încă foarte loială lui Donald Trump. 

Dar ipoteza destiturii fostului preşedinte a revenit în atenţie de când fostul său avocat personal Michael Cohen a declarat marţi sub jurământ că a cumpărat, la solicitarea lui Donald Trump, tăcerea a două presupuse prostituate a nu compromite campania prezidenţială victorioasă din 2016. 

Michael Cohen, acuzat de încălcarea legislaţiei privind finanţarea campaniilor electorale, a pledat vinovat în cadrul unui acord cu autorităţile, care l-ar putea face să colaboreze cu procurorul special Robert Mueller, însărcinat cu sensibila anchetă privind presupusa implicare a Rusiei în alegeri. 

Casa Albă a dat asigurări încă de miercuri că Trump "nu este deloc îngrijorat" de eventuale dezvăluiri pe care le-ar putea face Michael Cohen. AGERPRES

×