x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Donald Trump și-a impus preferatul la șefia Băncii Mondiale

Donald Trump și-a impus preferatul la șefia Băncii Mondiale

06 Apr 2019   •   10:38
Donald Trump și-a impus preferatul la șefia Băncii Mondiale

Americanul David Malpass a fost numit oficial preşedinte al Băncii Mondiale şi îşi va începe marţi mandatul de cinci ani, a anunţat vineri instituţia într-un comunicat, relatează AFP.
Malpass, de 63 de ani, un fidel susţinător al preşedintelui Donald Trump care a fost până acum subsecretar de stat la Departamentul Trezoreriei responsabil de afacerile internaţionale, a fost "selecţionat în unanimitate" de Consiliul de Administraţie al Băncii Mondiale.
O regulă tacită prevede ca conducerea Băncii Mondiale să revină unui american, iar cea a Fondului Monetar Internaţional unui european.
David Malpass era singurul candidat şi aprobarea nominalizării sale nu era pusă sub semnul întrebării, notează AFP.
El îl va înlocui în funcţie pe Jim Yong Kim. Acesta a provocat surprindere în ianuarie anunţându-şi demisia, în contextul în care al doilea său mandat l-ar fi menţinut în fruntea BM până în 2022.
Malpass nu a ezitat să critice public, în 2017, instituţiile internaţionale, considerându-le cheltuitoare, "nu foarte eficiente" şi "adesea corupte în practicile lor de împrumut", suscitând temeri că nu este persoana potrivită să conducă una dintre aceste instituţii.
Mai recent, întrebat despre priorităţile sale dacă va ajunge să conducă Banca Mondială, Malpass a spus că vrea să recentreze instituţia asupra "esenţei misiunii sale", scoţând din sărăcie ţările cele mai sărace şi reducând accesul la împrumuturi al statelor mai dezvoltate, precum China.
Banca Mondială, înfiinţată în acelaşi timp ca FMI în 1944 în cadrul conferinţei de la Bretton Woods, are drept misiune reducerea sărăciei în lume şi finanţarea proiectelor de dezvoltare.

AGERPRES

×