x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Dopaj: Afacerea Aderlass afectează Jocurile Olimpice, Turul Franţei sau campionatele mondiale

Dopaj: Afacerea Aderlass afectează Jocurile Olimpice, Turul Franţei sau campionatele mondiale

20 Dec 2019   •   20:11
Dopaj: Afacerea Aderlass afectează Jocurile Olimpice, Turul Franţei sau campionatele mondiale
Sursa foto: observator.tv

Investigaţiile în afacerea de dopaj sanguin Aderlass arată că sunt afectate cele mai mari competiţii, printre care Jocurile Olimpice, Turul Franţei sau unele campionate mondiale, a indicat vineri parchetul din oraşul german Munchen, citat de AFP.

„Noi am anchetat practic în legătură cu cele mai importante competiţii, de la Jocurile Olimpice până la campionate mondiale şi europene, până la campionate naţionale”, a declarat Kai Graeber, care conduce această anchetă efectuată de parchetul din Munchen. Mai ales în ciclism, „sunt vizate Turul Franţei, Il Giro, Turul Elveţei şi alte curse pe etape”, a adăugat el.

Cicliştii în activitate suspendaţi în cadrul afacerii Aderlass sunt austriecii Stefan Denifl şi Georg Preidler, slovenul Kristijan Koren şi croatul Kristjan Durasek.

„Eu până acum nu am văzut aşa ceva, este o poveste uriaşă care nu poate fi comparată cu alte cazuri”, a comentat Graeber, impresionat de organizarea acestei reţele.

Potrivit acestuia, manipulările sanguine au fost plănuite minuţios: „înaintea sezonului au existat întâlniri cu sportivii implicaţi, unde au fost studiate planning-urile curselor, pentru a vedea cum să fie adaptate cât mai bine tratamentele”.

Parchetul a cerut joi ca medicul german Mark Schmidt, aflat în centrul scandalului, şi patru dintre complicii lui să compară în faţa justiţiei.

Arestat pe 27 februarie în cabinetul său din oraşul german Erfurt, Schmidt a organizat o importantă reţea de dopaj de care au beneficiat numeroşi ciclişti şi schiori de înalt nivel. Anchetatorii germani consideră în acest moment că sunt implicaţi 23 de sportivi din opt ţări europene. Poliţia austriacă, participantă la anchetă, a menţionat existenţa a 30 de cazuri.

În Austria, prima condamnare a fost pronunţată în octombrie la Innsbruck: schiorul austriac Max Hauke, specialist în probele de fond, deja suspendat patru ani de Agenţia antidoping din ţara sa, a fost condamnat la cinci luni de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi de 480 de euro pentru „fraudă sportivă gravă”.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: droguri dopaj