x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Două rachete au lovit Zona Verde din Bagdad, unde se află ambasada americană

Două rachete au lovit Zona Verde din Bagdad, unde se află ambasada americană

09 Ian 2020   •   08:05
Două rachete au lovit Zona Verde din Bagdad, unde se află ambasada americană

Două rachete s-au abătut miercuri seară asupra Zonei Verzi din Bagdad, unde se află ambasada americană, a făcut cunoscut un responsabil al serviciilor de securitate, notează AFP.

Chiar înainte de miezul nopţii, corespondenţi ai agenţiei France Presse au auzit mai multe explozii în centrul Bagdadului, la 24 de ore după ce Iranul a tras 22 de rachete asupra unor baze militare din Irak unde staţionau soldaţi americani. Exploziile au fost urmate de urlete ale sirenelor de securitate din Zona Verde.

A fost al treilea atac asupra Zonei Verzi după ce o dronă americană l-a ucis vineri pe generalul iranian Qassem Soleimani în capitală.

Aceste atacuri urmăresc să răzbune nu doar moartea generalului Soleimani, dar şi a comandantului Abu Mehdi al-Muhandis, numărul doi al grupării Hashd al-Shaabi, coaliţie paramilitară dominată de facţiunile pro-Iran.

Asasinarea lui Abu Mehdi al-Muhandis, care ocupa o funcţie înaltă în stat, pentru că Hashd al-Shaabi face parte din forţele regulate irakiene, a provocat indignare în ţară.

Unul dintre liderii grupării Hashd al-Shaabi, Qais al-Khazali, a ameninţat miercuri Washingtonul cu o 'ripostă nu mai puţin importantă decât răspunsul iranian', după tirurile iraniene asupra unor baze utilizate de armata americană în Irak.

Qais al-Khazali, inclus cu câteva zile în urmă pe lista cu 'terorişti' a SUA, a afirmat într-un mesaj pe Twitter că 'prima ripostă iraniană la uciderea comandantului martir Soleimani' a 'avut loc'. 'A venit timpul pentru prima ripostă irakiană la asasinarea comandantului martir Abu Mehdi al-Muhandis', a adăugat el.

La rândul său, Harakat Hezbollah al-Nujaba, o componentă a Hashd al-Shaabi şi una din facţiunile pro-Iran cele mai radicale din Irak, a lansat un avertisment soldaţilor americani într-un comunicat: "Nu închideţi ochii, pentru că răzbunarea martirului Abu Mehdi al-Muhandis se apropie şi va veni din mâini irakiene până la plecarea ultimului vostru soldat".

Din octombrie, zeci de rachete au vizat soldaţi şi diplomaţi americani în Irak, atacuri care nu au fost niciodată revendicate, dar unele dintre ele au fost atribuite de către Washington facţiunilor pro-Iran.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: baghdad atac cu rachete SUA