x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Duda câștigă la mustață alegerile din Polonia

Duda câștigă la mustață alegerile din Polonia

de Şerban Mihăilă    |    14 Iul 2020   •   09:42
Duda câștigă la mustață alegerile din Polonia

Președintele conservator al Poloniei, Andrzej Duda, a câștigat la limită al doilea tur al alegerilor prezidențiale, obținând astfel un nou mandat de cinci ani. Victoria sa va duce la consolidarea puterii partidului populist conservator „Lege și Justiție” (PiS), aflat la putere din 2015, și, implicit, la continuarea politicilor care au deteriorat la un nivel alarmant relațiile dintre Polonia și Uniunea Europeană.

 

Duda a obținut 51,2% din sufragiile exprimate, după numărarea a 99,8% din buletinele de vot, iar rivalul său, primarul liberal al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, candidatul formațiunii de centru Platforma Civică, aflată în opoziție, a fost creditat cu 48,8% din opțiunile alegătorilor, a anunțat, ieri după-amiază, Comisia Electorală Centrală din Polonia. Procentul mic al voturilor rămase nenumărate nu mai avea cum să afecteze rezultatul final al alegerilor. Prezența la urne a fost neobișnuit de ridicată, de 68,12%, a mai anunțat Comisia Electorală, citată de agențiile internaționale de presă.

Rezultatul extrem de strâns al alegerilor va declanșa, foarte probabil, un val de contestații din partea opoziției, care a reclamat o serie de nereguli electorale. Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale a fost prezentat de ambele tabere drept o luptă decisivă pentru viitorul țării. Duda a promis un nou mandat în care va sprijini agenda legislativă a formațiunii naționaliste și eurosceptice aflate la putere, iar Trzaskowski s-a angajat să devină liderul unei țări diferite, susținând minoritățile și blocând încercările guvernului de a politiza sistemul judiciar, considerate un atac la adresa valorilor democratice.

Potrivit „The Guardian”, Duda a mizat pe o campanie de dezbinare, promițând să susțină „valorile tradiționale ale familiei” în fața ofensivei mișcării LGBT și a utilizat deseori un discurs axat pe homofobie. Victoria lui Duda este un triumf al PiS, aflat la guvernare în Polonia din 2015. Partidul lui Jaroslaw Kaczynski își va consolida astfel puterea, continuându-și politicile social conservatoare, care, în opinia Occidentului, au dus la erodarea statului de drept și a independenței justiției, provocând un conflict între Polonia și UE.

De altfel, în ultimii trei ani, relațiile dintre Varșovia și Bruxelles au fost extrem de tensionate. PiS a declanșat furia Comisiei Europene atunci când liderii săi au decis să adopte o serie de reforme ale sistemului judiciar, care au obligat o treime dintre judecătorii Curții Supreme să se pensioneze. Mai mult, guvernul de la Varșovia a intrat și în alte dispute cu executivul blocului comunitar, pe teme precum cotele obligatorii de imigranți și exploatările forestiere.

La sfârșitul anului 2017, Comisia Europeană a decis să lanseze procedura de activare a Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei în cadrul blocului comunitar. Deși Polonia este cel mai mare beneficiar net al fondurilor europene, Duda a numit UE „o comunitate imaginară, din care nu câștigăm prea mult”. Potrivit BBC, Duda este un mare susţinător al modificărilor legislative propuse de guvern pentru a prelua controlul asupra sistemului judiciar şi al presei.

Radioul public și televiziunea poloneză sunt obligate prin statutul lor să prezinte o acoperire echilibrată a evenimentelor politice. În schimb, principalele buletine de ştiri au lăudat zilnic guvernul, iar Trzaskowski a fost acuzat că este un „extremist”, care are legături cu grupuri de interese evreieşti şi LGBT.

 

Loial PiS

Duda, în vârstă de 48 de ani, este de profesie avocat. El a obţinut o victorie surprinzătoare în 2015, din postura de reprezentant al aripii tinere, moderate a PiS, care pierduse un şir de alegeri cu un candidat de forţă al partidului, Jaroslaw Kaczynski. Duda este un romano-catolic conservator şi apără modelul tradiţional de familie. Mulţi polonezi îl văd drept cel care i-a scos din sărăcie, pentru prima dată de la sfârşitul comunismului, în 1989, mai ales în sate şi în oraşele mici, unde preşedintele a obţinut majoritatea absolută a voturilor în primul tur al alegerilor, în urmă cu două săptămâni. Duda este susţinătorul programului 500+, prin care familiile primesc 110 euro pe lună pentru fiecare copil, până la vârsta de 18 ani.

 

Andrzej Duda a promis să protejeze familiile poloneze de „ideologia LGBT

×