x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Duda îl acuză pe Putin de „minciună istorică”

Duda îl acuză pe Putin de „minciună istorică”

de Şerban Mihăilă    |    23 Ian 2020   •   11:15
Duda îl acuză pe Putin de „minciună istorică”
Sursa foto: wikimedia

Președintele polonez, Andrzej Duda, l-a acuzat pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, că răspândește „o minciună istorică” despre Polonia, chiar înaintea ceremoniilor prilejuite de împlinirea a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz. Duda a renunţat să se deplaseze astăzi la Yad Vashem, Memorialul de la Ierusalim al Victimelor Holocaustului, protestând față de remarcile Rusiei în privința celui de-al Doilea Război Mondial.

 

Tirul liderului de la Varșovia, declanșat într-un interviu acordat publicației „Financial Times”, vine după o serie de acuzații istorice formulate de Vladimir Putin la adresa polonezilor. Între acestea, președintele rus a susținut că Polonia, care a fost invadată de Germania și, apoi, de fosta Uniune Sovietică, în septembrie 1939, a fost parțial vinovată de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Mai mult, Putin l-a catalogat pe ambasadorul Poloniei în Germania nazistă drept „un porc antisemit”. „Cuvintele lui Vladimir Putin reprezintă o deformare totală a adevărului istoric. Direct spus, este vorba despre o ideologie, despre un fel de revizionism post-stalinist”, a declarat Duda. „Unii susțin chiar că acesta este un război hibrid, bazat pe propagandă (…) Alți experți afirmă că aceste cuvinte ale lui Putin sunt folosite din rațiuni de propagandă internă. Pentru noi, toate aceste lucruri nu contează. Pentru noi, ceea ce are importanță este că această minciună istorică este răspândită în lumea întreagă. Și nu putem să fim de acord cu asta în niciun fel!”, a adăugat el. În timp ce tensionează și mai mult relațiile dintre Rusia și Polonia, scandalul provocat de afirmațiile lui Putin aruncă o umbră și asupra ceremoniilor de comemorare a eliberării deținuților de la Auschwitz, lagărul de concentrare din Polonia ocupată, condus și folosit de Germania nazistă pentru a extermina 1,1 milioane de oameni, între care aproape un milion de evrei, în timpul Holocaustului. Inițial,  Duda ar fi trebuit să participe atât la ceremoniile ce vor avea loc la Auschwitz, pe 27 ianuarie, cât și la cele organizate astăzi la Yad Vashem, Memorialul de la Ierusalim al Victimelor Holocaustului, unde vor fi prezenți zeci de șefi de stat și de guvern.

Vizita din Israel, anulată

În ultimul moment, Duda a decis să renunțe însă la evenimentul din Israel, argumentând că, în condițiile în care jumătate din cele şase milioane de victime ale Holocaustului au fost evrei polonezi, organizatorii de la Memorialul Yad Vashem nu l-au invitat să ia cuvântul, deşi preşedinţii rus, german şi francez vor putea vorbi. Duda a adăugat că, în contextul recentelor neadevăruri istorice promovate de Putin, este intolerabil ca președintelui rus să i se permită să susțină o alocuțiune, iar lui, nu. „Cinstit vorbind, în acest context, absența mea de la Yad Vashem este un protest față de distorsionarea istoriei de către președintele rus”, a spus Duda. Liderul de la Varșovia se teme că Putin își va folosi discursul pentru a acuza din nou Polonia de antisemitism şi îşi va promova „politica istorică” de a elogia fosta Uniune Sovietică, trecând sub tăcere pactul secret încheiat de aceasta cu Germania nazistă în 1939, prin care cele două puteri îşi împărţeau Europa de Est, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. În replică, oficialitățile israeliene susțin că „liderii care vor vorbi la acest eveniment reprezintă cele patru mari puteri ale forţelor aliate, care au eliberat Europa şi lumea de sub tirania criminală a Germaniei naziste”. Acest răspuns nu l-a convins însă pe Duda, care a anunțat că va fi prezent doar la ceremonia organizată în Polonia.

Nu suntem de acord cu încercările de a diminua sau de a ridica sancțiunile impuse Rusiei. Asta doar ar încuraja comportamentul agresiv al Rusiei!”

 Andrzej Duda

×