x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe După o prăbuşire istorică în pandemie, emisiile de dioxid de carbon revin la cote periculoase

După o prăbuşire istorică în pandemie, emisiile de dioxid de carbon revin la cote periculoase

29 Aug 2021   •   21:15
După o prăbuşire istorică în pandemie, emisiile de dioxid de carbon revin la cote periculoase

Restricţiile pandemice din 2020 au provocat cea mai mare scădere a poluării cu dioxid de carbon de la cel de-al Doilea Război Mondial până în prezent. Dar restricţiile s-au ridicatşi, odată cu creşterea activităţii economice, emisiile s-au reluat foarte repede până la sfârşitul anului.

În decembrie, emisiile la nivel mondial au fost cu 2% mai mari decât în aceeaşi lună din 2019, potrivit noilor date de la Agenţia Internaţională pentru Energie, relatează Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Emisiile de energie au scăzut cu aproximativ 2 miliarde de tone metrice, sau 5,8% în 2020, faţă de anul precedent. O astfel de scufundare „este fără precedent în istoria omenirii – în linii mari, aceasta este echivalentul eliminării tuturor emisiilor Uniunii Europene din totalul global”, au scris autorii.

Atât SUA, cât şi UE au înregistrat scăderea emisiilor cu 10%, cele mai puternice reduceri concentrându-se în martie, aprilie şi mai. China a fost singura economie mare care a văzut creşterea emisiilor cu 0,8% anual. O mare parte din această creştere a venit spre sfârşitul anului. Emisiile Chinei au fost cu 7% mai mari în decembrie 2020 decât în decembrie 2019.

Categoria cu cea mai mare scădere a emisiilor de consum de energie a fost transportul, deoarece muncitorii au fost în carantină, iar afacerile au încetinit sau au încetat. Scăderea consumului de petrol a contribuit cu mai mult de jumătate din cifra totală, jumătate din aceasta provenind din traficul rutier şi alte 35% din avioanele de la sol.

Unele dintre marile avantaje se numără în rândul spaţiului regenerabil. Electricitatea generată din soare şi vânt a atins pentru prima dată un record de 20% din mixul de surse globale de energie, iar vehiculele electrice s-au vândut în număr record.

În timp ce lumea se luptă simultan să revină la normal şi să reducă permanent emisiile, AIE (Agenţia Internaţională pentru Energie) este îngrijorată pentru o explozie post-pandemică de CO2. Viteza cu care cererea de energie a revenit odată cu ridicarea restricţiilor „subliniază riscul ca emisiile de CO2 să crească semnificativ în acest an”, a scris AIE, potrivit sursei citate.

(sursa: Mediafax)

×