x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Economia Chinei înregistrează prima scădere în ultimii 30 de ani

Economia Chinei înregistrează prima scădere în ultimii 30 de ani

17 Apr 2020   •   21:30
Economia Chinei înregistrează prima scădere în ultimii 30 de ani
Sursa foto: pixabay.com

Economia Chinei a scăzut pentru prima dată din anul 1992, din cauza crizei provocată de pandemia de coronavirus care a dus la închiderea fabricilor și magazinelor, transmite BBC.

A doua cea mai mare economie din lume s-a contractat cu 6,8%.

Aceasta este prima dată când China își vede economia micșorându-se, în primele trei luni ale anului, de când a început să înregistreze valori trimestriale, în 1992.

"Contracția PIB în ianuarie-martie se va traduce în pierderi permanente de venit, falimente ale companiilor mici și pierderi de locuri de muncă", a declarat Yue Su, la Economist Intelligence Unit.

Anul trecut, China a înregistrat o creștere economică de 6,4% în primul trimestru, perioadă în care a fost antrenată într-un război comercial cu SUA.

În ultimele două decenii, China a înregistrat o creștere economică medie de aproximativ 9% pe an, deși experții au pus în discuție exactitatea datelor economice comunicate.

Economiștii se așteptau la cifre în scădere, dar datele oficiale sunt puțin mai reduse decât estimările.

Alte date cheie lansate în raportul de vineri: producția industrială a scăzut cu 1,1% în luna martie, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 15,8% luna trecută, iar șomajul a atins 5,9% în martie, puțin mai bine decât maximul de 6,2% din februarie.

Mediafax

×
Subiecte în articol: economia chinei