x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Economia SUA își revine în ritm moderat. Piața muncii se redresează

Economia SUA își revine în ritm moderat. Piața muncii se redresează

15 Apr 2021   •   09:22
Economia SUA își revine în ritm moderat. Piața muncii se redresează

Economia Statelor Unite își revine în ritm moderat datorită creșterii încrederii consumatorilor, arată studiul "Cartea bej" al Rezervei Federale (Fed), scrie Reuters. Cercetarea are la bază informaţiile din cele 12 districte regionale ale Fed până la 5 aprilie.

"Activitatea economică la nivel naţional a accelerat într-un ritm moderat de la finalul luniii februarie, la începutul lui aprilie. Cheltuielile de consum au crescut semnificativ, turismul se relansează, pe fondul majorării cererii pentru activităţi de recreere şi călătorii", apreciază Fed.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, spune că economia este în grafic pentru un avans mai solid, iar angajările vor creşte în următoarele luni.

Redresarea se sprijină pe campania de vaccinare anti COVID-19 și pe sprijinul fiscal solid. Și piaţa muncii se redresează, din ce în ce mai multe persoane reîncepând să lucreze. Cel mai mult a crescut ritmul angajărilor în industrie, construcţii şi în industria ospitalităţii.
Perspectivele sunt mult mai optimiste de la raportul precedent, din luna martie 2021.

"Cred că intrăm într-o perioadă de creştere mai rapidă şi un nivel mai ridicat de creare a locurilor de muncă şi acesta este un lucru bun. Există totuşi riscuri, cu siguranţă o altă creştere a numărului de infecţii ar reprezenta principala provocare", a declarat Powell.

Antreprenorii sunt însă îngrijorați de mărirea presiunilor legate de costuri şi a problemelor din lanţul de aprovizionare.

Astfel, populația este optimstă că problemele economice generate de pandemie vor scădea în 2022. 
Analiştii se aşteaptă ca FOMC (Comitetul Federal pentru Pieţe Deschise) să menţină dobânda de politică monetară între 0% şi 0,25%.

Fed achiziţionează în fiecare lună titluri de trezorerie şi obligaţiuni ipotecare (mortgage-backed securities) în valoare de peste 120 de miliarde de dolari, pentru a sprijini pieţele financiare.

 

×
Subiecte în articol: economia SUA