x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Economia Turciei revine pe creștere, pentru prima oară în acest an

Economia Turciei revine pe creștere, pentru prima oară în acest an

02 Dec 2019   •   15:33
Economia Turciei revine pe creștere, pentru prima oară în acest an

Economia Turciei a crescut cu 0,9% în trimestrul trei din 2019, comparativ cu perioada similară din 2018, înregistrând primul avans din acest an, după trei trimestre de declin consecutiv.

Datele publicate de Institutul de Statistică (TurkStat) arată o expansiune a PIB-ului de 0,4% în trimestrul trei din 2019, comparativ cu precedentele trei luni, în timp ce analiştii estimau un avans 1,1%.

De asemenea, au fost revizuite datele pentru trimestrul doi din 2019, când s-a înregistrat o creştere trimestrială de 1%, faţă de 1,2% raportată anterior de TurkStat.

Avansul anual din perioada iulie-septembrie 2019 s-a datorat creşterii cu 3,8% în sectorul agriculturii, cu 1,9% a cheltuielilor gospodăriilor şi cu 1,6% în industrie, în timp ce în construcţii s-a înregistrat un declin de 7,8%.

Analiştii intervievaţi de Reuters estimează o creştere de 0,5% a PIB-ului Turciei în 2019.

Turcia, o mare economie emergentă percepută cândva ca o stea în ascensiune de către investitorii internaţionali, a intrat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere) în a doua parte a anului trecut, după ce lira turcească s-a depreciat cu 36% faţă de dolar şi costurile de împrumut au crescut.

Cea mai mare economie din Orientul Mijlociu a înregistrat în 2018 un avans de 2,6%, faţă de o expansiune de 7,4% în 2017. Creşterea din 2018 reprezintă cea mai slabă performanţă din 2009.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a estimat recent că economia Turciei ar urma să se contracte cu 1% în 2019, înainte de a se redresa gradual anul viitor, la 2,5%.
"Deprecierea lirei şi ratele ridicate ale dobânzilor vor continua să afecteze consumul şi investiţiile, deşi exporturile ar putea avea o contribuţie semnificativă la avansul PIB-ului", se arată în raportul BERD.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: turcia