x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ecuador: 45% din voturile exprimate la prezidențiale, renumărate

Ecuador: 45% din voturile exprimate la prezidențiale, renumărate

14 Feb 2021   •   22:30
Ecuador: 45% din voturile exprimate la prezidențiale, renumărate

Circa 6 milioane de voturi, respectiv 45% din sufragiile exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Ecuador, vor fi renumărate la cererea unui candidat care susţine că a fost victima unei fraude, a anunţat sâmbătă autoritatea electorală, informează AFP.

„Mai mult sau mai puţin şase milioane de voturi vor fi revizuite vot cu vot, potrivit acordurilor încheiate de Consiliul naţional electoral”, a declarat preşedinta CNE, Diana Atamaint, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Quito.

Cererea de renumărare a fost depusă de Yaku Perez, candidat al Pachakutik, expresie politică a mişcării indigene ecuadoriene.

Perez este dat al treilea în primul tur după Guillermo Lasso, fost bancher de dreapta, ieşit al doilea cu mai puţin de 0,4% avans asupra lui Perez, potrivit rezultatelor încă nedefinitive publicate de CNE.

Perez afirmă că a fost victima unei fraude menită să-l excludă din al doilea tur. Primul tur a fost câştigat detaşat de Andres Arauz, un economist socialist susţinut de fostul preşedinte ecuadorian Rafael Correa (2007-2017), care trăieşte în exil în Belgia.

Cererea de renumărare a lui Perez este sprijinită de concurentul său Guillermo Lasso, care s-a declarat sigur că va putea intra în al doilea tur. Lasso a mai spus că doreşte ca îndoielile exprimate asupra rezultatelor de duminică să fie risipite.

Un total de 13,1 milioane de voturi au fost exprimate în primul tur de pe 7 februarie. Al doilea tur, prevăzut pentru 11 aprilie, îl va desemna pe succesorul preşedintelui la final de mandat Lenin Moreno, care nu mai candidează şi care îşi încheie oficial mandatul pe 24 mai.

 

×
Subiecte în articol: vor renumărat