x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanuel Macron, demonizat în lumea musulmană

Emmanuel Macron, demonizat în lumea musulmană

de Şerban Mihăilă    |    29 Oct 2020   •   09:50
Emmanuel Macron, demonizat în lumea musulmană

Apărarea caricaturilor cu Profetul Mohamed s-a dovedit un gest fatal pentru președintele francez, Emmanuel Macron, care a provocat un val uriaș de indignare și revoltă în lumea musulmană. Peste noapte, Macron a devenit cel mai demonizat personaj în numeroase state islamice, unde zeci de mii de protestatari i-au ars fotografiile și „sosiile” din carton, alături de steagul Franței, cerând boicotarea produselor franceze și declanșând o avertizare de securitate pentru conaționalii liderului de la Paris, aflați în țări cu majoritate musulmană.  

 

Macron s-a trezit, la rândul său, în postura de caricatură, dominând prima pagină a unui popular cotidian iranian dintr-un desen intitulat „Demonul din Paris”, iar pe străzile din Dacca, capitala Bangladesh-ului, mulțimea dezlănțuită l-a descris drept liderul care îl „venerează pe Satana”, dând foc unor fotografii și „sosii” de carton ale șefului statului francez. Aceleași imagini au putut fi urmărite, de altfel, într-o serie de state musulmane, unde furia la adresa discursurilor rostite recent de Macron, percepute drept un atac contra islamului și a Profetului Mohamed, a declanșat chemarea la un boicot general împotriva Franței. De o intensitate fără precedent, revolta a izbucnit într-o lume musulmană extrem de diversificată, cu nenumărate culturi, secte, sisteme politice și grade diferite de dezvoltare economică. Indignarea, cuprinzând și nemulțumiri istorice, s-a extins rapid la începutul acestei săptămâni, de la piețele afgane din Herat, până în cartierele exclusiviste iordaniene din Amman și universitățile pakistaneze din Islamabad.

Caricaturile, scânteia revoltei   

Tensiunile au izbucnit încă din septembrie, când săptămânalul satiric francez „Charlie Hebdo” a republicat caricaturile cu Profetul Mohamed, chiar în ajunul procesului a 14 persoane acuzate de implicare în atacul terorist asupra revistei, provocat de aceleași desene, în 2015. Ieri, „Charlie Hebdo” a inflamat și mai mult spiritele, publicând online o caricatură în care își bate joc de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, autoproclamat apărătorul islamului, liderul care l-a trimis recent pe Macron la „tratament psihiatric” pentru criticile la adresa musulmanilor și care a cerut boicotarea produselor franceze. La începutul lunii, Macron anunțase declanșarea unei campanii contra „separatismului islamist” și a descris islamul drept o religie „aflată astăzi în criză, în lumea întreagă”. Două săptămâni mai târziu, un profesor de istorie, care le-a arătat elevilor săi caricaturile cu Profetul Mohamed, în timpul unei ore de liberă exprimare, lângă Paris, a fost decapitat de un tânăr cecen de 18 ani, cu legături în rețeaua jihadistă din Siria. Asasinatul terorist a declanșat imediat o serie de raiduri la reședințele unor persoane și asociații bănuite de legături cu grupările islamiste radicale, precum și un control amănunțit asupra surselor de finanțare ale moscheilor. La rândul său, Macron a declarat război total terorismului jihadist pentru protejarea valorilor seculare franceze de extremismul islamist. Concomitent, mai multe primării franceze au proiectat pe pereții unor clădiri imagini cu caricaturile Profetului Mohamed.

Proteste fără precedent  

Ahmad Abdul Quaiyum, unul dintre liderii celui mai mare partid islamist din Bangladesh, care a organizat marți, la Dacca, o demonstrație de 40.000 de persoane, a declarat pentru „The Guardian” că tocmai proiectarea imaginilor cu caricaturile Profetului Mohamed de către primăriile franceze a umplut paharul indignării musulmane. „Este foarte insultător, dureros și inacceptabil”, a spus el, după care l-a făcut „satanist” pe Macron, în mijlocul mulțimii care incendia fotografii cu liderul de la Paris și steagul Franței. „Chiar dacă președintele francez a apărat dreptul la exprimare, nu cred că libertatea de expresie înseamnă o lipsă de respect la adresa altei credințe. Musulmanii care nu sunt teroriști, adică 99,99% dintre noi, sunt indignați de modul în care ne este anatemizată religia, din cauza unui mic număr de extremiști”, a spus un alt demonstrant. Revolte generale de stradă contra lui Macron s-au extins, simultan, în Pakistan, Irak, Iran, Turcia, Afganistan, Iordania, Kuweit, Qatar, în teritoriile palestiniene și în Maroc. În Turcia, Iran, Pakistan și Arabia Saudită au apărut proteste oficiale la adresa Franței. Mai mult, în Turcia, Iordania, Kuweit, Qatar și Bangladesh cetățenii au fost chemați să boicoteze produsele franceze, care au început să fie retrase din magazine. Deocamdată, pagubele produse economiei franceze nu sunt semnificative, dar au început să afecteze unele sectoare agricole, susțin surse de la Paris, citate de agențiile de presă. Boicotul este însă abia la început.

 

Grupările extremiste Hamas și Hezbollah, talibanii afgani și liderul cecen Ramzan Kadirov îl acuză pe „teroristul” Macron că-i provoacă pe musulmani.

 

×