x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan îl avertizează pe Biden: SUA riscă să piardă un prieten!

Erdogan îl avertizează pe Biden: SUA riscă să piardă un prieten!

02 Iun 2021   •   11:40
Erdogan îl avertizează pe Biden: SUA riscă să piardă un prieten!

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat SUA că riscă „să piardă un prieten preţios” prin „încolţirea” Turciei, cu două săptămâni înaintea unei întâlniri cu omologul său american Joe Biden pe fondul tensiunilor bilaterale, relatează AFP.

„Cei care încolţesc Turcia vor pierde un prieten preţios”, a declarat Erogan într-un interviu acordat postului public de televiziune TRT, ca răspuns la o întrebare despre relaţiile dintre Ankara şi Washington.

Acest avertisment a fost făcut înaintea primei întâlniri între Erdogan şi Biden, prevăzută pentru 14 iunie în marja unui summit NATO la Bruxelles, care vizează să aplaneze relaţiile tensionate între Turcia şi SUA.

Puternic tensionate din 2016, relaţiile dintre cele două ţări membre ale NATO s-au degradat şi mai mult după venirea lui Biden la Casa Albă, succesorul lui Donald Trump, cu care Erdogan stabilise legături personale.

Ankara a reacţionat virulent după recunoaşterea de către Washington în aprilie a genocidului comis împotriva armenilor de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial.

„Care este motivul tensiunilor noastre cu SUA? Aşa-zisul genocid armean”, a declarat marţi Erdogan.„Nu mai aveţi nicio problemă de rezolvat decât să vă faceţi avocatul Armeniei?”, a întrebat el retoric.

Erdogan a enumerat mai multe subiecte care tensionează din 2016 relaţiile între Ankara şi Washington, începând cu sprijinul american pentru miliţiile kurde din Siria, pe care Turcia le califică drept „teroriste”.

 

×
Subiecte în articol: Recep Tayyip Erdogan