x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan: Turcia îşi poate retrage angajamentele internaţionale privind pedeapsa cu moartea

Erdogan: Turcia îşi poate retrage angajamentele internaţionale privind pedeapsa cu moartea

19 Iul 2016   •   15:05
Erdogan: Turcia îşi poate retrage angajamentele internaţionale privind pedeapsa cu moartea

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, consideră că ţara sa îşi poate retrage angajamentul asumat faţă de Consiliul Europei şi faţă de Uniunea Europeană de a nu aplica pedeapsa cu moartea, transmite agenţia EFE.

'Există pedeapsa cu moartea în Statele Unite? În Rusia? În China? Există în mai multe părţi ale lumii? Nu există în ţările Uniunii Europene. Înaintea guvernului nostru, noi (Turcia) am semnat angajamentul de a aboli pedeapsa cu moartea, dar semnăturile se pot retrage (...) Vom lăsa parlamentul să ia această decizie', a spus Erdogan luni seară în faţa unei mulţimi adunate în faţa reşedinţei sale din Istanbul.

'Turcia este un stat democratic şi de drept. În statele democratice şi de drept nu poţi rămâne orb în faţa cererilor oamenilor (...) Cred că parlamentul va lua cea mai corectă decizie pe această temă', a adăugat liderul turc. El a insistat că populaţia cere execuţia 'trădătorilor' care au încercat vineri seară să preia puterea printr-o lovitură de stat militară.

'Ca om (...) vă spun decizia mea: o aprob', a recunoscut Erdogan după ce s-a întrebat ce rost ar avea să-i ţină pe pucişti în închisori, unde mai trebuie să le dea şi de mâncare.

Reintroducerea pedepsei cu moartea este susţinută de formaţiunea lui Erdogan, Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), precum şi de Partidul Acţiunii Naţionale (MHP - naţionalist, de opoziţie), în timp ce principalul partid de opoziţie, formaţiunea social-democrată CHP, şi cel prokurd, HDP, se împotrivesc.

Un deputat din cadrul CHP, Ilhan Cihaner, consideră că reintroducerea pedepsei cu moartea necesită schimbarea a două articole din Constituţie. Partidele AKP şi MHP ar putea convoca şi un referendum pe această temă, iniţiativă despre care acelaşi deputat crede că ar fi periculoasă, întrucât ar risca să conducă la o escaladare a violenţelor.

Intenţia lui Erdogan privind reintroducerea pedepsei cu moartea a fost criticată şi de responsabilii europeni, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, amintindu-i că aceasta ar însemna pentru Turcia 'sfârşitul negocierilor de aderare' la Uniunea Europeană.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: erdogan pedeapsa cu moartea turcia ue