x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Euforie pe bursele din zona euro după aprobarea planului de relansare economică

Euforie pe bursele din zona euro după aprobarea planului de relansare economică

21 Iul 2020   •   12:42
Euforie pe bursele din zona euro după aprobarea planului de relansare economică
Sursa foto: Rawpixel/Getty Images/iStockphoto

Bursele din zona euro au ajuns, astăzi, la cel mai ridicat nivel din luna martie. Motivul se regăsește în ajungerea la un acord în privința planului de relansare economică, în valoare de 750 de miliarde de euro. Pentru prima oară, acordul are la bază o datorie comună a celor 27 de state UE, transmite Reuters.

Indicele acţiunilor a urcat cu 1,3%, în această dimineaţă, ajungând la cel mai ridicat nivel din 5 martie, în timp ce indicele pan-european STOXX 600 a crescut cu 1%, la cel mai ridicat nivel din 5 martie, ca urmare a anunțului, din jurnalul medical The Lancet, că vaccinul experimental împotriva COVID-19, denumit AZD1222, este sigur.  Acesta este dezvoltat de AstraZeneca, în colaborare cu cercetători de la Universitatea Oxford.

Planul de relansare economică se ridică la 750 de miliarde de euro, bani care vor fi împrumutați de executivul comunitar de pe piețele financiare. Fondul include și subvenţii în valoare de 390 miliarde euro, alocate statelor celor mai afectate de pandemie. 

"Desigur au existat compromisuri şi acordul nu este perfect dar faptul că liderii UE au ajuns la un acord privind emiterea de datoria comună reprezintă proverbiala trecere a Rubiconului, pe care investitorii o aşteptau cel mai mult", a apreciat Sean Darby, analist la Jefferies.

Indicele principal DAX al Bursei de la Frankfurt a înregistrat cel mai ridicat nivel din 24 februarie, cel mai semnificativ avans fiind al acţiunilor companiilor SAP SE, Siemens AG şi Logitech International SA.

Indicele CAC40 al Bursei de la Paris a crescut cu peste 1%, în timp ce indicele FTSE 100 al Bursei de la Londra a urcat cu 0,53%.

Bursele din Spania şi Italia înregistrau, marţi dimineaţă, majorări de 1,7% şi, respectiv, 2%.

Băncile din zona euro au urcat cu 3,3%.

×
Subiecte în articol: bursa zona euro plan de relansare