x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Europa le face vânt britanicilor. După Brexit, nemții și francezii pun la cale un superstat european

Europa le face vânt britanicilor. După Brexit, nemții și francezii pun la cale un superstat european

de Şerban Mihăilă    |    29 Iun 2016   •   14:40
Europa le face vânt britanicilor. După Brexit, nemții și francezii pun la cale un superstat european
Sursa foto: Dominique HOMMEL

Primul summit european după cutremurul provocat de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a început, ieri, la Bruxelles, unde liderii europeni examinează consecințele Brexit-ului și încearcă să forțeze Londra să părăsească blocul comunitar cât mai rapid posibil.

Consiliul European îi reunește pe toți liderii statelor din UE, inclusiv pe premierul demisionar al Marii Britanii, David Cameron. În timp ce 27 de șefi de stat și de guvern exercită presiuni pentru activarea imediată a Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, Cameron nu are de gând să grăbească ieșirea din UE, înainte de a încerca să obțină, la nivel economic, o relație cât mai avantajoasă cu blocul comunitar. Pentru a demonta strategia britanică de tergiversare, Germania, Franța și Italia au pus piciorul în prag și au declarat, încă de luni seară, că au decis să nu înceapă discuții formale sau informale cu Londra, până când Marea Britanie nu-și anunță oficial dorința de a ieși din Uniune. Altfel spus, Bruxelles-ul nu va face Regatului Unit nicio concesie și nu va negocia o relație viitoare, înainte ca executivul britanic să prezinte un calendar exact al retragerii din UE. Din această perspectivă, liderii europeni așteptau cu nerăbdare să audă din gura lui Cameron, ieri seară, care sunt pașii pe care britanicii urmează să-i parcurgă în perioada următoare pentru a părăsi blocul comunitar. În funcție de discursul premierului de la Londra, liderii UE, care urmează să se reunească astăzi, în formula de “27”, vor decide poziția comună a Uniunii Europene. În paralel, Consiliul European încearcă să exploateze momentul Brexit, trasând noi linii de acțiune care să sugereze că Europa va deveni mai unită și mai puternică. Potrivit publicației britanice “Daily Express”, un proiect întocmit de șefii diplomațiilor de la Berlin și Paris pe tema securității interne și externe, a crizei imigranților și cooperării economice - document ajuns accidental în mâinile unei televiziuni poloneze- dezvăluie intențiile de a transforma țările din UE într-un “superstat gigantic”, în care “membrii își pierd dreptul de a avea propria armată, legislație penală, sistem de impozitare sau bancă centrală, toate aceste prerogative fiind transferate la Bruxelles”.

 

 

 

×