x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Experții OMS au fost interziși în China!

Experții OMS au fost interziși în China!

de Şerban Mihăilă    |    07 Ian 2021   •   10:18
Experții OMS au fost interziși în China!

Hotărâtă să păstreze controlul asupra poveștii originii virusului care a ucis până acum 1,8 milioane de oameni pe întreaga planetă, China a interzis în ultima clipă accesul pe teritoriul său a echipei de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Deși sosirea fusese negociată cu minuțiozitate luni bune, se pare că Beijingul inventează din mers noi motive pentru a-i ține departe de epicentrul inițial al pandemiei de COVID-19 pe specialiștii internaționali.

 

Misiunea formată din zece experți ai OMS, care ar fi trebuit să ancheteze în China originile pandemiei care a devastat planeta, a fost anulată, după ce autoritățile de la Beijing au revenit ieri, în ultimul moment, asupra deciziei de a le permite cercetătorilor internaționali să pătrundă pe teritoriul țării, au anunțat AFP și Reuters. Specialiștii, dintre care câțiva se aflau deja în tranzit atunci când le-au fost refuzate vizele de intrare, urmau să sosească în China săptămâna aceasta, pentru a stabili cum a fost posibil ca noul coronavirus să treacă de la animale la oameni, subiect extrem de delicat și intens politizat în ultimul an. Decizia Chinei este „foarte dezamăgitoare”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de AFP, în condițiile în care misunea fusese negociată în cele mai mici detalii, timp de luni bune. Deplasarea echipei de experți era considerată o modalitate importantă de a pune capăt resentimentelor și ambiguităților generate atât de incriminările și suspiciunile comunității internaționale față de modul în care Beijingul a comunicat în privința pandemiei, cât și de încercările chinezilor de a ascunde datele inițiale despre noul coronavirus. „Noi am acționat conform înțelegerii potrivit căreia echipa urma să fie desfășurată astăzi”, a afirmat, marți, directorul OMS pentru operațiuni de urgență, Michael Ryan, citat de AFP. El a insistat asupra „naturii critice absolute” a misiunii, precizând că situația „este frustrantă și dezamăgitoare”. De cealaltă parte, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a confirmat că echipa OMS nu a fost lăsată să intre pe teritoriul chinez, așa cu fusese stabilit. Ea a recunoscut că „nu este vorba doar de o chestiune de viză” și a încercat să minimalizeze gravitatea incidentului. „Chestiunea găsirii originii este extrem de complicată”, a spus Hua, citată de AFP. „Pentru a ne asigura că munca echipei de experți internaționali în China decurge fără probleme, trebuie să urmăm procedurile necesare și să facem aranjamentele relevante”, a adăugat ea. Potrivit oficialității de la Beijing, tratativele continuă asupra „datei și a aranjamentelor specifice” pentru această vizită, în pofida lunilor de negocieri derulate până acum. Întrebată ce s-a întâmplat cu datele stabilite deja, Hua s-a limitat să răspundă că a fost „o neînțelegere”. 

Teama de adevăr

Autoritățile de la Beijing pun pumnul în gura celor care vor să afle cum a pornit pandemia devastatoare din Wuhan. În absența unei prese libere, încercările de jurnalism independent și relatările unor medici care au semnalat apariția virusului ucigaș încă de anul trecut au fost aspru pedepsite. Interzicerea accesului echipei OMS pare să confirme astfel faptul că Beijingul este hotărât să păstreze controlul asupra poveștii originii virusului. Primele cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în Wuhan, la sfârșitul anului 2019, generând pretutindeni acuzații la adresa modului haotic și secretos în care chinezii au gestionat etapele inițiale ale pandemiei, ceea ce a dus la răspândirea rapidă a virusului dincolo de granițele Chinei. Până acum, Beijingul a refuzat orice anchetă independentă și a demarat o campanie prin care propagă ideea că pandemia nu a început în China. 

 

Președintele SUA, Donald Trump, a început un război economic cu China, care a îngreunat și mai mult comunicarea pe tema COVID-19.

×