x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Facebook, Twitter și YouTube, strânse cu ușa de China în Hong Kong

Facebook, Twitter și YouTube, strânse cu ușa de China în Hong Kong

de Şerban Mihăilă    |    08 Iul 2020   •   08:52
Facebook, Twitter și YouTube, strânse cu ușa de China în Hong Kong

Noua lege a securității naționale, impusă de liderii comuniști de la Beijing guvernului lor marionetă din Hong Kong, îi obligă pe giganții americani din domeniul tehnologiei să facă un balet pe sârmă, între libertatea de exprimare pe care le-o acordau până acum clienților din metropola semiautonomă și prevederile draconice ale actualei legislații, ce conferă oficialităților locale dreptul de a cere companiilor străine să șteargă conturile sau conținutul utilizatorilor considerați „subversivi”.

 

Facebook, cu serviciile sale de mesagerie, WhatsApp, și foto, Instagram, precum și platformele Twitter și YouTube operau până acum fără restricții în Hong Kong, în timp ce în restul Chinei sunt cenzurate puternic de imensul aparat pus la punct de autoritățile de la Beijing pentru controlul drastic al internetului. Foarte mulți clienți ai acestora din metropola semiautonomă își exprimă liber părerile politice pe rețelele de socializare, unde și-au manifestat în permanență sprijinul față de protestele din ultimul an la adresa executivului pro-chinez, în timpul celor mai ample manifestații din istoria Hong Kongului contra autorităților locale și a Chinei. Promulgată de preşedintele chinez, Xi Jinping, noua lege impusă în Hong Kong permite pedepsirea a patru tipuri de infracţiuni: activităţile subversive, secesiunea, terorismul şi amestecul forţelor străine, care ar periclita securitatea naţională. Potrivit locuitorilor regiunii semiautonome și ai comunității internaționale, legea este un atac grosolan la adresa libertăților civile de care ar trebui să se mai bucure, până în 2047, cei 7,5 milioane de cetățeni din prosperul centru financiar internațional, iar textul său conține termeni generali ce pot lăsa loc unor interpretări periculoase. Pedeapsa maximă pentru fiecare dintre categoriile menționate este închisoarea pe viață, iar cea pentru „ofense minore” este de până la trei ani de detenție. „Secesiunea”, „subminarea” și „terorismul” reprezintă însă exact termenii utilizați frecvent, atât de executivul pro-chinez al teritoriului cu statut semiautonom, cât și de regimul de la Beijing, la adresa manifestanților pro-democrație. Fosta colonie britanică este guvernată după principiul „o țară, două sisteme”, care îi permite să își mențină statutul de centru financiar independent și libertăți mult mai mari decât în restul Chinei, inclusiv dreptul la liberă exprimare și asociere, precum și independența juridică. China îi erodează însă constant statutul special, acordat până în 2047.

 

Deocamdată, rezistă

 

Prin refuzul de a elimina conturi sau conținutul unor utilizatori considerați „periculoși” de către autoritățile locale, giganții americani din domeniul tehnologiei se expun riscului unor acțiuni legale din partea Chinei, conform noii legislații. Aceasta conferă oficialităților puterea de a „supraveghea” și de a „reglementa” activitatea pe internet, exact ca în China. Dând curs cererilor executivului de la Beijing, platformele sociale ar îngrădi însă periculos dreptul la liberă exprimare a milioane de utilizatori din Hong Kong. Iată de ce, pentru Facebook, Twitter sau YouTube situația este un test extrem de dificil, în condițiile în care toate aceste platforme susțin că apără dreptul la opinie liberă. „Fără îndoială, companiile din domeniul tehnologiei vor primi cereri din partea autorităților pentru eliminarea informațiilor cu un presupus conținut nociv pentru securitatea națională”, a comentat Haochen Sun, profesor de drept la Universitatea din Hong Kong, citat de „Wall Street Journal”. El este de părere că aceste companii vor întâmpina mari dificultăți cu multe cazuri „la limită”, cum ar fi solicitările de a înlătura cântecele utilizate de protestatari în demonstrațiile antiguvernamentale. Deocamdată, Facebook și WhatsApp au anunțat, luni, că nu vor mai răspunde solicitărilor autorităților din Hong Kong de a furniza informații legate de utilizatorii platformelor respective, din dorința de a respecta libertatea de exprimare și până vor evalua cu atenție noua legislație în privința securității naționale. Și Twitter și-a exprimat „grava îngrijorare” față de noua lege, declarându-și „angajamentul față de protejarea oamenilor și a libertății lor de exprimare”.

 

 

Vom suspenda examinarea cererilor guvernului privind datele utilizatorilor din Hong Kong, în aşteptarea unei evaluări mai profunde a legii privind securitatea naţională".

Purtător de cuvânt al Facebook

 

×