x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Facţiunile armate din Irak îşi unesc rândurile, într-un front comun contra SUA

Facţiunile armate din Irak îşi unesc rândurile, într-un front comun contra SUA

07 Ian 2020   •   20:30
Facţiunile armate din Irak îşi unesc rândurile, într-un front comun contra SUA

O facţiune pro-Iran a transmis marţi la Bagdad că grupurile armate irakiene pro-iraniene îşi unesc rândurile „astăzi sau mâine” pentru a lupta împotriva prezenţei americane în regiune, după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, potrivit AFP.

„Vom regrupa facţiunile rezistenţei într-o singură entitate pentru a reacţiona în faţa Washingtonului”, atrage atenţia într-un comunicat Nasser Al-Shammari, numărul doi din Nujaba, una din cele mai radicale facţiuni pro-Iran din cadrul Hashd al-Shaabi.

Această coaliţie regrupează paramilitari pro-Iran integraţi forţelor de securitate irakiene, iar numărul doi al său, Abu Mehdi al-Muhandis, a fost ucis vineri împreună cu Soleimani într-un atac american la Bagdad.

Liderul şiit Muqtada al-Sadr şi-a reactivat deja Armata lui Mahdi, care a ucis zeci de soldaţi americani în timpul ocupaţiei SUA, începând din 2003, înainte de a fi reprimată şi dizolvată. El a făcut de asemenea apel la unirea „facţiunilor irakiene ale rezistenţei”.

Fostul său locotenent, Qais al-Khazali, care a devenit marele său inamic, este în prezent pe aceeaşi linie. Lider al grupării Assaib Ahl al-Haq, el le-a promis americanilor „infernul deasupra capetelor”.

„Suntem în contact cu Hezbollah şi Iran”, a mai spus Al-Shammari, făcând referire la mişcarea şiită libaneză, pilon al axei pro-Iran.

„Lupta a ajuns astăzi în inima ţărilor aliate ale Washingtonului în regiune care fac presiune pentru ca noi să fim atacaţi”, a adăugat el, făcând referire la Israel şi la ţările din Golf.

„Vom purta un război împotriva prezenţei americane în toate locurile din regiune, unde putem să o lovim”, a ameninţat Al-Shammari, invocând în special ambasada americană la Bagdad, „un cuib de spioni”, conform afirmaţiilor sale, deja atacată în urmă cu o săptămână de mii de manifestanţi pro-Iran.

„Miile de militari ai Marinei care se află acolo sunt potenţiale ţinte”, a insistat el, în contextul în care coaliţia antijihadistă şi NATO şi-au suspendat deja operaţiunile din Irak pentru a se consacra protecţiei trupelor lor.

Asasinarea lui Soleimani şi a lui al-Muhandis a atras apeluri la răzbunare în Iran şi Irak, stârnind temeri privind un conflict regional.

La Bagdad, parlamentul a cerut duminică guvernului expulzarea trupelor străine din ţară.

SUA, care conduc coaliţia internaţională antijihadistă, şi-au anunţat luni retragerea, după care au afirmat că acest lucru a fost făcut din greşeală.

Elicoptere americane survolează totuşi Bagdadul noaptea, părând să indice transporturi de trupe.

Marţi, mii de irakieni au însoţit sicriul lui al-Muhandis la Basra, strigând „Moarte Americii”, după care s-au îndreptat spre Najaf, oraş-sfânt situat mai la nord, potrivit unor jurnalişti ai AFP.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: irak front contra SUA