x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Familia Trump, păzită pe banii contribuabililor

Familia Trump, păzită pe banii contribuabililor

de Şerban Mihăilă    |    22 Ian 2021   •   08:04
Familia Trump, păzită pe banii contribuabililor

Cu puțin timp înainte de a părăsi Biroul Oval, fostul șef al Casei Albe, Donald Trump, a avut grijă să asigure familiei sale, pentru următoarele șase luni, cea mai eficientă protecție din lume – cea a Serviciului Secret al SUA. Totul, pe banii contribuabililor americani. Printr-o directivă emisă în ultimul moment, el a extins protecția post-prezidențială și pentru cei patru copii adulți ai săi și doi dintre partenerii de viață ai acestora, care nu beneficiază în mod automat de serviciile speciale de pază.

Trump a ordonat, de asemenea, ca și alți trei colaboratori apropiați ai săi care au părăsit guvernul să continue să beneficieze de supravegherea Serviciului Secret pentru încă șase luni. Este vorba despre fostul secretar al Trezoreriei, Steven Mnuchin, fostul șef de personal, Mark Meadows, și fostul său consilier pe probleme de securitate națională, Robert O’Brien, au dezvăluit pentru publicația „The Washington Post”, sub protecția anonimatului, trei persoane din anturajul Casei Albe.

Potrivit legii federale, doar Trump, soția sa, Melania, și fiul lor de 14 ani, Baron, aveau dreptul să primească protecția Serviciului Secret, după încetarea mandatului prezidențial. Trump și soția lui vor beneficia de paza specială pe toată durata vieții, iar Baron, doar până la vârsta de 16 ani. Conform legii, fostul vicepreședinte american, Mike Pence, și soția sa vor fi păziți la rândul lor, în următoarele șase luni, de serviciile speciale.

Milioane aruncate pe fereastră

Cu toate acestea, Trump a vrut cu orice preț ca fiecare membru al familiei, care fusese protejat de Serviciul Secret pe durata mandatului său prezidențial, să beneficieze de încă șase luni de pază. Altfel spus, remarcă „The Washington Post”, serviciul special extrem de costisitor, finanțat pe spatele contribuabililor americani, va continua pentru fiica lui Trump, Ivanka, și soțul ei, Jared Kushner, fiii Donald Trump jr și Eric, soția acestuia din urmă, Lara Trump, precum și pentru Tiffany Trump, fata de 27 de ani a fostului președinte. Protecția, asigurată 24 de ore pe zi, va fi axată pe copiii lui Trump, însă de aceasta vor beneficia și nepoții lui, care se află permanent lângă părinți. Atât un fost purtător de cuvânt al Casei Albe, cât și un oficial al Serviciului Secret au refuzat să comenteze această informație. Întreaga operațiune îi va costa pe americani milioane de dolari, susține sursa citată. Între 2017 și 2019, membrii familiei fostului lider au făcut peste 4.500 de deplasări, care au necesitat prezența Serviciului Secret, relevă documente ale administrației de la Washington. Toate aceste deplasări, multe dintre ele în vacanțe exotice sau în interesul companiei private deținute de Trump, au costat zeci de milioane de dolari, arată publicația americană.

 

 

După bunul plac

Un președinte poate ordona Serviciului Secret să ofere protecție oricărei persoane dorește, dar este total neobișnuit pentru un lider care își încheie mandatul să decidă asigurarea pazei pentru rudele sale adulte. Potrivit publicației americane, nu este clar nici dacă un președinte pe picior de plecare a hotărât vreodată să extindă protecția pentru colaboratorii săi, după ce aceștia din urmă au părăsit administrația. La încheierea mandatelor, foștii președinți Bill Clinton și George W. Bush au vrut o extindere a perioadei de protecție, pe o perioadă scurtă de timp, pentru fiicele lor aflate la facultate. Și cele două fiice ale fostului președinte Barack Obama au obținut o scurtă extindere a protecției, într-un moment în care se aflau la liceu.

 

 

Copiii mei nu mai sunt copii. Pentru mine, însă, ei vor rămâne tot copii!”

Donald Trump

×