x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe „Fentat” de consilierii săi, în folosul SUA

„Fentat” de consilierii săi, în folosul SUA

de Şerban Mihăilă    |    06 Sep 2018   •   12:10
„Fentat” de consilierii săi, în folosul SUA
Sursa foto: Andrew Harnik/AP

Speriați de „impulsurile periculoase” ale șefului lor, consilieri apropiați ai președintelui Trump i-ar fi ascuns liderului de la Casa Albă documente „sensibile”, în încercarea de a-l opri pe acesta să le semneze, susține o carte scrisă de legendarul jurnalist de investigație american Bob Woodward. În carte, aceiași consilieri îl descriu pe Trump drept „idiot”, „dezechilibrat” și „mincinos”, iar Casa Albă oferă un tablou devastator, cu o administrație haotică și disfuncțională.

 

Bazată pe interviuri confidențiale cu foști și actuali colaboratori apropiați ai lui Trump, cartea de 448 de pagini, intitulată „Fear: Trump in the White House” („Teamă: Trump la Casa Albă”), prezintă imaginea șocantă a unor consilieri prezidențiali care-i ascund șefului lor documente extrem de importante, de teamă ca acesta să nu le semneze, scrie BBC. Considerându-l pe Trump un pericol pentru securitatea națională, unii dintre colaboratorii președintelui execută în cu totul alt mod ordinele primite de la comandantul suprem, încercând să-l evite pe șeful Casei Albe în procesul decizional, adaugă BBC, care face un rezumat al cărții ce urmează să fie publicată în 11 septembrie. Această stare echivalează cu „o lovitură de stat la nivel administrativ”, scrie Woodward. Jurnalistul susține că Trump a ordonat Pentagonului să-l asasineze pe președintele sirian, Bashar al-Assad, și l-a chemat la el pe actualul secretar al Apărării, Jim Mattis. „Să-l omorâm! Haideţi! Îi distrugem şi îi batem!”, i-ar fi spus Trump lui Mattis. După ce a primit indicația de la șeful său suprem, Mattis i-ar fi precizat unui membru al echipei sale: „Nu vom face nimic în această privință”. Același Mattis este apoi citat, declarând că Trump se comportă ca „un elev de clasa a cincea sau a șasea” și se manifestă ca un copil de zece sau 11 ani, atunci când vine vorba despre înțelegerea relațiilor externe, mai scrie BBC. Woodward, cel care a contribuit la dezvăluirea scandalului „Watergate”, mai susține că între documentele „sustrase” de pe biroul lui Trump de către consilierii acestuia mai figurează retragerea SUA din Acordul Nord-American de Comerț Liber și abandonarea unei înțelegeri comerciale cu Coreea de Sud. Și actualul șef de cabinet de la Casa Albă, JohnKelly, îl descrie pe Trump ca pe „un idiot” și „un dezechilibrat”, în paginile cărții. „Este un idiot. Este inutil să-l convingi de ceva. Este dezechilibrat. Suntem la balamuc (…) Nici măcar nu ştiu de ce suntem aici. Este cel mai rău loc de muncă pe care l-am avut vreodată”, ar fi spus el.

Președinte penal?

În aceeași carte, John Dowd, fostul avocat al lui Trump, îl descrie pe președinte drept „un mincinos nenorocit”, afirmând că acesta ar ajunge în spatele gratiilor dacă el ar depune mărturie în faţa procurorului special Robert Mueller. La scurt timp după publicarea acestor extrase, Mattis și Kelly au numit cartea lui Woodward „o ficțiune” neizbutită.

 

Cartea a fost deja dezmințită şi discreditată de secretarul Apărării, James Mattis, şi de şeful de personal al Casei Albe, John Kelly. Citatele lor sunt fraude, o escrocherie asupra publicului”.

Donald Trump

×