x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fermierii cer interzicerea utilizării cuvintelor „burger” și „cârnați” pentru produsele vegetariene

Fermierii cer interzicerea utilizării cuvintelor „burger” și „cârnați” pentru produsele vegetariene

20 Oct 2020   •   10:22
Fermierii cer interzicerea utilizării cuvintelor „burger” și „cârnați” pentru produsele vegetariene

Restaurantele și magazinele din Uniunea Europeană ar putea să nu mai aibă voi să promoveze produse precum „burger vegetarian” sau „cârnați vegetarian”, cuvintele „burger” sau „cârnați” urmând să fie utilizate doar pentru produsele din carne, dacă fermierii vor câștiga o dezbatere care are loc săptămâna aceasta în Parlamentul European, potrivit Reuters.

De asemenea, o altă propunere care se află în dezbatere este restricționarea unor termeni precum „similar” cu laptele, untul sau brânza pentru produsele care nu conțin lactate.

Fermierii susțin că aceste măsuri îi vor proteja pe consumatori de inducerea în eroare. Pe de altă parte, organizațiile medicale, cele de protecţie a mediului şi companiile care realizează produse vegetariene susţin că acesta ar fi un pas înapoi în îndeplinirea obiectivelor de mediu şi de sănătate ale blocului comunitar.

Asociaţia fermierilor europeni Copa Cogeca susţine că Uniunea Europeană ar trebui să pună punct unor descrieri "suprarealiste". Copa Cogeca precizează că autorizarea unor termeni precum "burger vegetarian" ar deschide o cutie a Pandorei care ar crea confuzie în rândul consumatorilor şi i-ar prejudicia pe fermieri.

Amendamentele vor fi discutate în Parlamentul European în cadrul unei reforme mai ample a sectorului agricol. Parlamentul European nu poate impune modificări de unul singur dar va adopta o poziţie înaintea negocierilor cu statele membre din blocul comunitar. 

×