x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Festivități în cinstea lui Donald Trump

Festivități în cinstea lui Donald Trump

20 Ian 2017   •   13:13
Festivități în cinstea lui Donald Trump
Sursa foto: Evan Vucci/AP

Președintele ales al SUA, Donald Trump, devine, astăzi, președinte în exercițiu, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc în fața Capitoliului și care este așteptată cu interes în lumea întreagă. Festivitățile care marchează învestirea celui de-al 45-lea președinte american urmau să înceapă însă de ieri.

Primul eveniment oficial urma să aibă loc ieri, la 22:00, ora României, când Donald Trump era așteptat să depună, conform tradiției, o coroană de flori la cimitirul Arlington, în memoria militarilor care au pierit pe front. Apoi, urma să fie organizat un spectacol de bun venit, intitulat „Make America Great Again”, după sloganul de campanie al lui Trump. Președintele ales era așteptat să țină un scurt discurs în cadrul unui concert desfășurat la Lincoln Memorial. O cină festivă era programată la 02:30, ora României. Donald Trump, vicepreședintele Mike Pence și familiile lor urmau să participe la dineu, mulțumind donatorilor care au finanțat campania electorală. Ziua de vineri, 20 ianuarie, începe cu un mic dejun la casa de oaspeți a președintelui, unde familia Trump își invită câțiva apropiați. La 15:30, ora României, Trump ia parte la un serviciu religios privat la biserica episcopală St. John, aflată în apropierea casei de oaspeți.

Traseu comun spre Capitoliu

O oră mai târziu, președintele ales și președintele în exercițiu, împreună cu soțiile lor, se întâlnesc la Casa Albă, de unde vor parcurge împreună traseul către Capitoliu. Ceremonia de învestire începe la 19:30, ora României. Vor lua cuvântul lideri religioși apropiați de Trump și senatorul de Missouri, Roy Blunt, care este și președintele comitetului pentru învestire. Discursurile vor fi urmate de recitaluri muzicale. Depunerea jurământului și discursul inaugural au loc după aproximativ jumătate de oră.

La ceremonie vor fi folosite două Biblii: cea a lui Abraham Lincoln și cea pe care Trump o are încă din copilărie.

×